Παρουσιάσεις Βιβλίων

«…στην υγειά μας!» Έγινε η Παρουσίαση του βιβλίου της Σίσσυς Σιγιουλτζή-Ρουκά στη Θεσσαλονίκη

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΦΑΑΘ

Με ιδιαίτερη θέρμη τα μέλη και  οι φίλοι του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης αγκάλιασαν την παρουσίαση του νέου βιβλίου της λογοτέχνιδας Σίσσυς Σιγιουλτζή-Ρουκά με τίτλο «…στην υγεία μας!», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Φ.Α.Α.Θ..

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις ομιλίες για την παρουσίαση του βιβλίου. Τον συντονισμό είχε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Ξάνθος Χύτας. Προλόγισε την έκδοση ο Διευθυντής Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Βεργίνα. Για το βιβλίο μίλησε η γλωσσολόγος Γωγώ Γαβριηλίδου και ο Άκης Λαζάρου, Εκπρόσωπος του Σωματείου Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε η αντιφώνηση από την ίδια τη συγγραφέα και ο καθοριστικός επίλογος δόθηκε από τον Πρόεδρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης κ. Λεωνίδα Παπαδόπουλο, ο οποίος συνεχάρη τη συγγραφέα για το έργο της και δώρισε προς αυτή και τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου μια σπάνια, συλλεκτική σειρά βιβλίων Κυπριακών Σπουδών.

Στη συνέχεια ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα. Στο πιάνο ήταν ο συνθέτης Κανάρης Κεραμάρης και στο τραγούδι η σοπράνο Άλκηστις Τόγια και ο οικονομολόγος Γιάννης Ρουκάς. Η βραδιά έκλεισε με υπογραφές βιβλίων, συζήτηση, «…στην υγειά μας!» με οινοποιήματα Αφοι Γεωργιάδη – «Αμπελήσιους» και συνοδευτικά κεράσματα.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «…στην υγειά μας!» της Σίσσυς Σιγιουλτζή-Ρουκά

Η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, μέσα στο φιλοπαίγμον ύφος της, κρύβει τη δεινή ικανότητά της να ανακαλύπτει το ουσιώδες, τονίζει το πάθος της για τη γραφή που άδει την ομορφιά και τη χαρά της ύπαρξης. Δεν είναι τυχαίο που το βιβλίο αρχίζει με στίχους του Κωνσταντίνου Τσάτσου. Κραυγές χαράς διανθίζουν τον πεζό λόγο της, για την επανάσταση των γυναικών τον αιώνα που πέρασε, μια γραφή γεμάτη ζωντάνια. Η συγγραφέας διεκδικεί τον ελεύθερο χρόνο που αναλογεί σε κάθε άνθρωπο. Και πάνω απ’ όλα θέλει ο καθένας μας να επιβραβεύσει τον εαυτό του με ένα βιβλίο. Ανάγνωση, διασκέδαση ως μια ενιαία λειτουργία, ορισμός της τελειότητας. Σώμα και πνεύμα συνεργάζονται. Η αναψυχή οδηγεί στη σκέψη και την ελευθερία της σκέψης αλλά και της ζωής. «Le superflu, chose si nécessaire» (το περιττό, κάτι τόσο αναγκαίο) μας θυμίζει ο Βολταίρος. Η ανάγνωση γονιμοποιεί το πνεύμα, η αναψυχή ελευθερώνει το πνεύμα και το σώμα, τα αναζωογονεί. «Μια εικόνα, χίλιες λέξεις, άπειρα συναισθήματα!»  Όχι όμως όταν γράφεις ή όταν μιλάς στο ραδιόφωνο. Τότε η λέξη, απογυμνωμένη από εξωτερικές εικόνες, γίνεται αυτοκράτειρα και μας προσκαλεί στην επικράτειά της. Η γλώσσα της Σιγιουλτζή είναι ελεύθερη, τολμηρή. Δεν σοκάρει, ωστόσο, γιατί κρατάμε όλοι από ένα ποτήρι κρασί και πίνουμε στην υγειά όλων μας, καθώς ο τίτλος του βιβλίου μάς ακολουθεί σε όλες τις σελίδες. Η μέθη ανατρέπει το σοκ, το καθιστά ανώδυνο. Ακόμη και οι τρεις τελείες στην αρχή του τίτλου τραβούν την προσοχή μας. Το βιβλίο προφανώς γράφεται την ίδια στιγμή που η διασκέδασή μας φτάνει στο κορύφωμά της. Εξάλλου, η συγγραφέας χρησιμοποιεί συχνά αποσιωπητικά, για να μας θυμίσει ότι βρισκόμαστε στα δίχτυα μιας απρόσμενης εξέλιξης, ενώ, αν μπορούσαμε να διανοηθούμε πού οδηγεί, θα σχίζαμε το δίχτυ και θα τρέχαμε προς τον ανοιχτό ορίζοντα. Γι’ αυτό γράφει με κέφι, με ζωντάνια, και μας προτρέπει να χαρούμε τη στιγμή, να μη βλέπουμε τη ζωή με μυωπικά μάτια.

Ζωή Σαμαρά
Ομότιμη Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου Α.Π.Θ.

«…στην υγειά μας!»
Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά
Σειρά Ανθολόγησης Χρονογραφημάτων ΣΠΕΚ
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
Διαστάσεις 14εκ. Χ 20,5εκ.
Σελίδες: 204
Α’ Έκδοση, Αρχύτας, Αθήνα 2021
ISBN: 978-618-5410-87-2
ΑΓΟΡΑ ONLINE

Η ανθολόγηση χρονογραφημάτων είναι διαθέσιμη σε όλα τα βιβλιοπωλεία κατόπιν ζήτησης. Τηλέφωνο ειδικών παραγγελιών: (0030) 210 360 53 05.

Τόσο το εξώφυλλο, όσο και οι εσωτερικές σελίδες του χρονογραφήματος είναι έγχρωμες, φιλοτεχνημένες με αγαπημένα και αντιπροσωπευτικά έργα του εκλεκτού ζωγράφου Νικία Σκαπινάκη.

www.cultural-association.org