Πολιτιστικό Πανόραμα

Μεγάλη Επιτυχία για το 2ο Πολιτιστικό Πανόραμα του ΣΠΕΚ στη Θεσσαλονίκη

2ο Πολιτιστικό Πανόραμα ΣΠΕΚ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Πολιτιστικό Πανόραμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου στις 10-11 Δεκεμβρίου 2021, στο Μέγαρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση περιλάμβανε ολοήμερη έκθεση βιβλίων των συγγραφέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου με σύντομες και περιεκτικές παρουσιάσεις των βιβλίων από τους ίδιους τους συγγραφείς, καθώς και διαδραστικά εργαστήρια συζήτησης και συνεντεύξεων με τους συγγραφείς, εκλεκτούς δημοσιογράφους και το κοινό που τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις.

Το πρωί της Παρασκευής 10 Δεκεμβρίου στις 11:00 – 12:00, παρουσία εκλεκτών συγγραφέων από Κύπρο και Ελλάδα, λειτούργησε η Έκθεση Βιβλίων Συγγραφέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου με 30 νέες έντυπες εκδόσεις και 12 ηλεκτρονικές (eBooks & Audiobooks). Ο ετήσιος θεσμός εγκαινιάστηκε με χαιρετισμούς και ομιλίες εκλεκτών προσώπων, επίτιμων μελών, φίλων και ιδρυτικών μελών του ΣΠΕΚ μεταξύ των οποίων: Ο Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης Δρ Λεωνίδας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, η Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας κα Βάσω Ιωσηφίδου και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κα Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά. Αμέσως μετά ξεκίνησαν σύμφωνα με το πρόγραμμα οι παρουσιάσεις των βιβλίων. Τα διαστήματα πριν και μετά των παρουσιάσεων προβάλλονταν στην αίθουσα ειδικά βίντεο αφιερώματα, οι συγγραφείς υπέγραφαν τα βιβλία τους, έδιναν συνεντεύξεις και συνομιλούσαν με τον κόσμο.

Στη συνέχεια, στις 12:00, ακολούθησαν οι απαγγελίες των μελών της Πτέρυγας Νέων του ΣΠΕΚ. Νέοι και νέες, συγγραφείς από Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια, που έλαβαν μέρος επιτυχώς στους τρεις διαγωνισμούς ποίησης του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και το έργο τους συμμετέχει σε μια από τις τρεις Ανθολογίες Ποίησης που έχουν κυκλοφορήσει από τον ΣΠΕΚ «Για την Κική Δημουλά», «Για τον Τάσο Λειβαδίτη» και «Για τον Γιάννη Ρίτσο», τιμήσαν το θεσμό και την εκδήλωση με την παρουσία και την ενεργή συμμετοχή τους.

Την ίδια ημέρα, Παρασκευή 10/12, το απόγευμα στις 17:00 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των έργων δύο νέων αξιόλογων Κύπριων συγγραφέων. «Θαλασσινές Πινελιές», πεζογράφημα από τη συγγραφέα – καλλιτέχνη, Ιφιγένεια Μετόχη.  «Άνθρωπος, Στοχασμοί και Αποχρώσεις» από τον εκπαιδευτικό – συγγραφέα, Ελευθέριο Πλουτάρχου.

Την επόμενη ημέρα, το πρωί του Σαββάτου, 11 Δεκεμβρίου στις 11:00 παρουσίασε τα έργα του ο Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και Αντιπρόεδρος του ΣΠΕΚ, «Η Κύπρος στον Αγώνα του 1821» ιστορική μελέτη, «Κούρος και Κόρης» ποίηση, «Έρως, Μύθος, Βάθος» ποίηση.

Έπειτα, στις 13:00, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης», Γιώργος Πετούσης, παρουσίασε τα πεζογραφήματά του «Άρβυλα νούμερο 22», «Σπύρος Πετούσης, Η θυσία ενός ήρωα», «Ταραγμένα και Παγιδευμένα Χρόνια», «Στα χρόνια της θητείας».

Το απόγευμα στις 17:00, η Ξανθιώτισα φιλόλογος – συγγραφέας – φωτογράφος, Άννα Τενέζη, παρουσίασε τα έργα της «Μαζί στο τίποτα» και «Επιστροφή στην Πατρίδα», καθώς και τα eBooks «Του Έρωτα και της Ψυχής», «Η Αρχοντοπούλα με την Πέτρινη Καρδιά» και τα Audiobooks «Το κοριτσάκι που ήθελε να πάει στο φεγγαράκι», «Τσιριτρόμ ο Ατρόμητος», «Το σύννεφο που χάρισε ζωή», «Το σύννεφο που αναζητούσε την αγάπη», «Ένας μικρός, μικρούλης δράκος 1 και 2».

Η Έκθεση Βιβλίων των Συγγραφέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Αρχύτας», δίνει την ευκαιρία, ιδίως σε Κύπριους και Απόδημους να παρουσιάσουν έργα τους στη Θεσσαλονίκη, που είναι πολυπολιτισμικό σταυροδρόμι και  Πυλώνας Εκθέσεων και Φεστιβάλ.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση υλοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών – Τμήμα Μακεδονίας Θράκης, του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων και της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου. Χορηγοί των εκδηλώσεων ήταν η LAIKO MANUFACTURING & TRADING LTD και τα Ζαχαροπλαστεία ΜΑΣΚΟΤΙΤΣΑ, που επιμελήθηκαν την εκλεπτυσμένη τροφοδοσία των δύο ημερών.

Βίντεο

Αφιερώματα, Συνεντεύξεις και Αποσπάσματα από τις Παρουσιάσεις των Βιβλίων από τους Συγγραφείς τους

Εισαγωγή | Έναρξη Εκδήλωσης

Ομιλίες | 12/2021