Ελληνική Γλώσσα

9/2/2021 | «Η Γλώσσα μου, η Δύναμή μου»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ελληνική Γλώσσα, 9/2/2021, ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ διοργάνωσε μια επίκαιρη, στοχευμένη και πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συνάντηση Ειδημόνων και Επιστημόνων για την Ελληνική Γλώσσα και τα Γράμματα. Η διαδικτυακή εκδήλωση προβλήθηκε ζωντανά στη σελίδα Facebook και στο κανάλι YouTube του ΣΠΕΚ.

Στο διαδικτυακό πάνελ ομιλητών μετείχαν οι κάτωθι εκλεκτοί επιστήμονες με τη σειρά που αναφέρονται:

Χριστόφορος Χαραλαμπάκης: Καθηγητής της Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Φιλολογίας, Τομέας Γλωσσολογίας. Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αντιπρόεδρος του American Foundation for Greek Language and Culture – Ελληνικό Κέντρο. Επίτιμο Μέλος ΣΠΕΚ

Δημήτρης Φίλιας: Καθηγητής Λογοτεχνικής Μετάφρασης στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ιδρυτικό Μέλος ΣΠΕΚ και Επίτιμος Πρόεδρος Μεταφραστικού Τμήματος ΣΠΕΚ.

Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης: Ιδρυτής και Αντιπρόεδρος του ΣΠΕΚ, Μαθηματικός, Οικονομολόγος, Καθηγητής στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Διεύθυνσης (Ε.Ε., Ενέργεια, Στατιστική), Πρώην Πρόεδρος Ακαδημίας Επιστημών Κύπρου και Ινστιτούτου Ερευνών ‘ΚΤΙΣΙΣ’.

Δρ Αγάθη Γεωργιάδου: Επίτ. Σχολική Σύμβουλος, φιλόλογος, δοκιμιογράφος, κριτικός. Επίτιμο Μέλος ΣΠΕΚ.

Δρ Ιωάννης Δίγκας: Διδάκτορας Κοινωνιολογίας και Δικαίου, Εκπαιδευτικός Κοινωνικών Επιστημών, επί 27 έτη στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Υποδιευθυντής 4ο Γενικό Λύκειο Σερρών.

Δρ Έλσα Νικολαΐδου: Φιλοσοφία και Παιδαγωγική (προπτυχιακές σπουδές), Φιλοσοφία της Επιστήμης (μεταπτυχιακές σπουδές) και ειδίκευση στην Αριστοτελική Φιλοσοφία (διδακτορική διατριβή). Διδάσκει Φιλοσοφία στο “Med High”. Επίτιμο Μέλος ΣΠΕΚ.

Γιώργος Μύαρης: Φιλόλογος ΜΑ. – Ερευνητής – Συγγραφέας.

Ανδρέας Σταματόπουλος: PhDc, MA History, Δημοσιογράφος – Διεύθυνση Ειδήσεων Βεργίνα Τηλεόραση. Ιδρυτικό Μέλος ΣΠΕΚ, Επίτιμος Αντιπρόεδρος ΣΠΕΚ.

Έλενα Καραγιάννη – Βαρνάβα: Φιλόλογος – Ερευνήτρια – Συγγραφέας.

Δρ Iren Hovhannisyan: Καθηγήτρια Αγγλικών, PhD Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, MA Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ερεβάν, Σχολή Ρωμανό-γερμανικής Φιλολογίας, Τομέας Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

Δρ Γωγώ Γαβριηλίδου: Διδάσκει την Ελληνική γλώσσα ως δεύτερη/ξένη γλώσσα σε αλλοδαπούς φοιτητές στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ (Ε.Ε.Π.) Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας και του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Κατέχει διδακτορικό τίτλο με ειδίκευση στην ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα.

Δρ Άγγελος Ευαγγέλου: Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Επίτιμο Μέλος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

Συντονισμός Εκδήλωσης: Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά ΜΑ, ΒΑ. Ιδρύτρια και Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, Φιλόλογος, Λογοτέχνης, Παραγωγός Προγραμμάτων και Ψηφιακών Εργαλείων – Μέσων για τον Πολιτισμό.

Λίγα Λόγια για την Εκδήλωση «Η Γλώσσα μου, η Δύναμή μου»

Το θέμα της Γλώσσας είναι ευρύτατο. Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας / Κύπρου θα εορτάσει πάλι του χρόνου την Παγκόσμια Ημέρα για την Ελληνική Γλώσσα, με νέο θεματολόγιο και νέους άξιους καλεσμένους εισηγητές. Ο ΣΠΕΚ καθιερώνει τέτοιες εμβληματικές εκπομπές για Πολιτισμικά Αγαθά που θα μεταδίδονται κατά τη διεθνώς καθιερωμένη Παγκόσμια Ημέρα Εορτασμού τους, επετειακά κάθε χρόνο, με ειδήμονες, επιστήμονες, δημιουργούς, για το κάθε θέμα ξεχωριστά.

Η γλώσσα μου η δύναμή μου, Ελληνική Γλώσσα ΣΠΕΚ

Είμαστε ιδιοκτήτες ενός πραγματικού πολιτιστικού θησαυρού, που μας συντροφεύει και μας ενδυναμώνει στο λόγο, στη γραφή, σε ένα ταξίδι χιλιάδων ετών από τα βάθη της ιστορίας… Στη χιλιόχρονη αυτή πορεία της η Ελληνική γλώσσα μας έχει υποστεί μετατροπές μέχρι να αποκτήσει τη σημερινή της μορφή. Πρόσφατες μελέτες καταδεικνύουν ιδιότητες στη γλώσσα μας που ούτε καν τις είχαμε φανταστεί. Κάποιες θεωρίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως αυτές που ακούμε στο βίντεο της εκδήλωσης. Το βίντεο που ακολουθεί αξιοποιείται ως δώρημα πολιτισμού για την Ελληνική μας Γλώσσα, τις Τέχνες και τα Γράμματα. Αφιερώνεται στον αείμνηστο Έλληνα συνθέτη, μουσικό και αγωνιστή, Δημήτρη Λάγιο που με το έργο του τίμησε την Ελλάδα και την Κύπρο διεθνώς και συνέβαλε τα μέγιστα στο να ηχούν στα αυτιά και στις καρδιές μας οι στίχοι του Εθνικού μας Ποιητή Διονύσιου Σολωμού.

Το Βίντεο της Εκδήλωσης