Αρίστη Χατζησάββα

ARISTH XATZISAVVA

Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα

Η Αρίστη Χατζησάββα γεννήθηκε στη Πάφο της Κύπρου. Μετά τις σπουδές της στο κλάδο Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, επέστρεψε στη Πάφο και ανέλαβε τη διεύθυνση οικογενειακής επιχείρησης όπου συνεχίζει να εργάζεται μέχρι σήμερα και παράλληλα ασχολείται με το μεγάλο της πάθος, τη ζωγραφική. Έχει συμμετάσχει  σε 28 ομαδικές εκθέσεις σε Κύπρο ,Ελλάδα ,Αγγλία, Ιταλία και τον Οκτώβρη 2021 θα λάβει μέρος με τρία έργα της στην ARTEXPO Νέας Υόρκης. Η Αρίστη ήταν η μοναδική Ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνης, μεταξύ των 26 από 29 χώρες που συμμετείχαν, με ένα έργο, στην έκθεση ART WOMAN 2020 στο LECCE της Ιταλίας, στις 7/3/2020. Επίσης στις 26/2/2021 έλαβε μέρος στην έκθεση Worldview στην Ιταλία. Το 2017 σε ομαδική έκθεση στο Λονδίνο, έργο της είχε επιλεγεί ως ένα από τα 12 κορυφαία έργα της έκθεσης.

Ιουλία Αμπατζόγλου

Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα

Η Ιουλία Αμπατζόγλου (1926-2013) γεννήθηκε στη Δράμα. Γονείς της ήταν η Φραγκολεβαντίνα εκ Σμύρνης Edmée Castelli και ο Αθανάσιος Αμπατζόγλου (Ουσάκ – Κωνσταντινούπολη). Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στη Θεσσαλονίκη, όπου και αποφοίτησε από το 6τάξιο γυμνάσιο της εποχής της. Παντρεύτηκε τον Θεσσαλονικιό Δημήτριο (Τάκη) Μόκα (του Δαΐφρονα και της Ελφρίδας, με καταβολές από Κατερίνη), πρώην παλαίμαχο της ποδοσφαιρικής ομάδας ΗΡΑΚΛΗΣ και επιχειρηματία αθλητικών ειδών. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Δαΐφρων Μόκα, επιχειρηματία, ο οποίος νυμφεύτηκε την Καλλιόπη Κεστεκίδη (απέκτησαν παιδιά τη Βασιλική – Βίκυ και τον Δημήτρη, και εγγονή τη Λυδία) και τη Μαρία Μόκα, οικονομολόγο, η οποία νυμφεύτηκε τον Κωνσταντίνο Σιγιουλτζή, Αγρονόμο – Τοπογράφο Μηχανικό (οι οποίοι με τη σειρά τους απέκτησαν δύο παιδιά, την Οσία – Σίσσυ και την Ιουλία – Τζούλη, και τρία εγγόνια, τον Γιώργο, τον Κωνσταντίνο και την Ιωάννα).

ΙΟΥΛΙΑ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ

Edmée Castelli

EDMEE CASTELLI

Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα

Η Φραγκολεβαντίνα Edmée Castelli (1904-1988) γεννήθηκε στη Σμύρνη. Πατέρας της ήταν ο Antoine Castelli (1871-1921), Γενικός Επιθεωρητής των Γαλλικών Σιδηροδρόμων, γόνος παλιάς οικογενείας Γενοβέζων, οι οποίοι για 300 χρόνια ζούσαν στη Χίο και μετά την καταστροφή μετοίκησαν στη Σμύρνη.
Μητέρα της ήταν η Antoinette Binson (1870-1916), εγγονή των Barbara Balladur και Michel (Mike) Braggiotti, αλλά και πρωτότοκη κόρη της Angѐle Binson, γόνος παλιάς Αρμένικης οικογένειας από την Ankara (Binoğlu). Είχε δύο αδελφές, την Eugénie και τη Mathilde. Παντρεύτηκε τον Αθανάσιο Αμπατζόγλου, γιο του Δικαστή (Καδή) Δήμου Αμπατζόγλου, οι γονείς του οποίου κατάγονταν από τη Φιλιππούπολη της Αν. Ρωμυλίας και εγκαταστάθηκαν στο Ουσάκ κατά τα μέσα του 18 ου αιώνα, όπου και ο ίδιος γεννήθηκε, και της Χαρίκλειας Καμπάνταη από το Ουσάκ. Το 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν, αρχικά στη Θεσσαλονίκη, έπειτα στη Δράμα και τέλος μέχρι και το θάνατό τους στη Θεσσαλονίκη. Απέκτησαν τρία παιδιά τον Αντώνη (Τόνη), την Ιουλία (Λίτσα) και τον Δημοσθένη.