Οσία Αϊβάτογλου - Σιγιουλτζή

ΟΣΙΑ ΑΙΒΑΤΖΟΓΛΟΥ ΣΙΓΙΟΥΛΤΖΗ

Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα

Η Οσία Αϊβάτογλου – Σιγιουλτζή (1924-1986) του Ηλία και της Δέσποινας, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας της, Ηλίας, ήταν εύπορος λαδέμπορος, η μητέρα της, Δέσποινα, φρόντιζε την οικογένεια. Είχε δύο αδέλφια, τον Γεώργιο και τη Θεοδώρα. Αργότερα εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου και εργάστηκε σε οικοτεχνία παραδοσιακών μαντολάτων. Εκεί γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγο της Φώτιο Σιγιουλτζή του Κωνσταντίνου και της Κυριακής, γεννηθέντα το 1920 στην Αδριανούπολη, ο οποίος ήταν εκ των ιδιοκτητών της οικοτεχνίας. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά, τον Κωνσταντίνο, τον Ηλία και τον Ιωάννη. Από τον Κωνσταντίνο, ο οποίος παντρεύτηκε τη Μαρία Μόκα, απέκτησε δύο εγγόνια, την Οσία (Σίσσυ) και την Ιουλία (Τζούλη), αλλά και τρία δισέγγονα, τον Γιώργο και τον Κωνσταντίνο από την Οσία και την Ιωάννα, από την Ιουλία.

Ιουλία Αμπατζόγλου

ΙΟΥΛΙΑ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ

Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα

Η Ιουλία Αμπατζόγλου (1926-2013) γεννήθηκε στη Δράμα. Γονείς της ήταν η Φραγκολεβαντίνα εκ Σμύρνης Edmée Castelli και ο Αθανάσιος Αμπατζόγλου (Ουσάκ – Κωνσταντινούπολη). Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στη Θεσσαλονίκη, όπου και αποφοίτησε από το 6τάξιο γυμνάσιο της εποχής της. Παντρεύτηκε τον Θεσσαλονικιό Δημήτριο (Τάκη) Μόκα (του Δαΐφρονα και της Ελφρίδας, με καταβολές από Κατερίνη), πρώην παλαίμαχο της ποδοσφαιρικής ομάδας ΗΡΑΚΛΗΣ και επιχειρηματία αθλητικών ειδών. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Δαΐφρων Μόκα, επιχειρηματία, ο οποίος νυμφεύτηκε την Καλλιόπη Κεστεκίδη (απέκτησαν παιδιά τη Βασιλική – Βίκυ και τον Δημήτρη, και εγγονή τη Λυδία) και τη Μαρία Μόκα, οικονομολόγο, η οποία νυμφεύτηκε τον Κωνσταντίνο Σιγιουλτζή, Αγρονόμο – Τοπογράφο Μηχανικό (οι οποίοι με τη σειρά τους απέκτησαν δύο παιδιά, την Οσία – Σίσσυ και την Ιουλία – Τζούλη, και τρία εγγόνια, τον Γιώργο, τον Κωνσταντίνο και την Ιωάννα).

Μαρία Μόκα - Σιγιουλτζή

ΜΑΡΙΑ ΜΟΚΑ ΣΙΓΙΟΥΛΤΖΗ

Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα

Η Μαρία Μόκα – Σιγιουλτζή γεννήθηκε το 1955 στη Θεσσαλονίκη. Γονείς της ήταν η Ιουλία Αμπατζόγλου – Castelli και ο Δημήτριος Μόκας, παλαίμαχος της Ποδοσφαιρικής Ομάδας ΗΡΑΚΛΗΣ και μετέπειτα επιχειρηματίας αθλητικών ειδών. Αδελφός της είναι ο Δαΐφρων Μόκας. Αποφοίτησε από την «Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί» και σπούδασε επιτυχώς στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Σιγιουλτζή, αγρονόμο – τοπογράφο – μηχανικό του Α.Π.Θ. και μαζί απέκτησαν δυο παιδιά, την Οσία (Σίσσυ) και την Ιουλία (Τζούλη), αλλά και τρία εγγόνια, τον Κωνσταντίνο και τον Γιώργο από την Οσία και την Ιωάννα από την Ιουλία.

Άντρη Πλουτάρχου - Παφίτη

ΑΝΤΡΗ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ ΠΑΦΙΤΗ

Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα

Η Άντρη Πλουτάρχου – Παφίτη σπούδασε Επιστήμες της Αγωγής το 2004 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, 2008. Έχει δίπλωμα στο Art Therapy, 2019 και παρακολουθεί μαθήματα τέχνης στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜΟΜΑ). Έχει εικονογραφήσει 2 βιβλία. Εργάζεται ως δασκάλα σε δημοτικό σχολείο και η μεγάλη της αγάπη είναι η ζωγραφική. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο κοριτσιών.

Αρίστη Χατζησάββα

ARISTH XATZISAVVA

Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα

Η Αρίστη Χατζησάββα γεννήθηκε στη Πάφο της Κύπρου. Μετά τις σπουδές της στο κλάδο Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, επέστρεψε στη Πάφο και ανέλαβε τη διεύθυνση οικογενειακής επιχείρησης όπου συνεχίζει να εργάζεται μέχρι σήμερα και παράλληλα ασχολείται με το μεγάλο της πάθος, τη ζωγραφική. Έχει συμμετάσχει  σε 28 ομαδικές εκθέσεις σε Κύπρο ,Ελλάδα ,Αγγλία, Ιταλία και τον Οκτώβρη 2021 θα λάβει μέρος με τρία έργα της στην ARTEXPO Νέας Υόρκης. Η Αρίστη ήταν η μοναδική Ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνης, μεταξύ των 26 από 29 χώρες που συμμετείχαν, με ένα έργο, στην έκθεση ART WOMAN 2020 στο LECCE της Ιταλίας, στις 7/3/2020. Επίσης στις 26/2/2021 έλαβε μέρος στην έκθεση Worldview στην Ιταλία. Το 2017 σε ομαδική έκθεση στο Λονδίνο, έργο της είχε επιλεγεί ως ένα από τα 12 κορυφαία έργα της έκθεσης.

Edmée Castelli

EDMEE CASTELLI

Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα

Η Φραγκολεβαντίνα Edmée Castelli (1904-1988) γεννήθηκε στη Σμύρνη. Πατέρας της ήταν ο Antoine Castelli (1871-1921), Γενικός Επιθεωρητής των Γαλλικών Σιδηροδρόμων, γόνος παλιάς οικογενείας Γενοβέζων, οι οποίοι για 300 χρόνια ζούσαν στη Χίο και μετά την καταστροφή μετοίκησαν στη Σμύρνη.
Μητέρα της ήταν η Antoinette Binson (1870-1916), εγγονή των Barbara Balladur και Michel (Mike) Braggiotti, αλλά και πρωτότοκη κόρη της Angѐle Binson, γόνος παλιάς Αρμένικης οικογένειας από την Ankara (Binoğlu). Είχε δύο αδελφές, την Eugénie και τη Mathilde. Παντρεύτηκε τον Αθανάσιο Αμπατζόγλου, γιο του Δικαστή (Καδή) Δήμου Αμπατζόγλου, οι γονείς του οποίου κατάγονταν από τη Φιλιππούπολη της Αν. Ρωμυλίας και εγκαταστάθηκαν στο Ουσάκ κατά τα μέσα του 18 ου αιώνα, όπου και ο ίδιος γεννήθηκε, και της Χαρίκλειας Καμπάνταη από το Ουσάκ. Το 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν, αρχικά στη Θεσσαλονίκη, έπειτα στη Δράμα και τέλος μέχρι και το θάνατό τους στη Θεσσαλονίκη. Απέκτησαν τρία παιδιά τον Αντώνη (Τόνη), την Ιουλία (Λίτσα) και τον Δημοσθένη.

Πόπη Μπίσσα

Πόπη Μπίσσα

Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα:

Η Πόπη Μπίσσα γεννήθηκε το 1977 στη Λευκωσία από Κύπρια μάνα και Μεσολογγίτη πατέρα. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με κατεύθυνση στις Νεοελληνικές σπουδές (1999) και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Αγγλίας στον τομέα των Παιδαγωγικών (Master of Arts in Education /Lifelong Learning). Εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση της Κύπρου από το 2003. Παράλληλα, ασχολείται με τη ζωγραφική (GCE O Level) και συμμετέχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις διεθνώς. Το 2011 παρουσίασε την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «Θάλασσες του κόσμου» στη Λευκωσία και Λεμεσό. Έχει ασχοληθεί επίσης με τον χορό flamenco και συμμετείχε σε παραστάσεις χορού στη Λευκωσία. Γνωρίζει Αγγλικά και Ιταλικά. Το 2022 κυκλοφόρησε η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Αποτυπώσεις» από τη σειρά ποίησης του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και τις εκδόσεις Αρχύτας.