Νικολαΐδης Κύπρος

Εργο-βιογραφικό Σημείωμα

Ο Κύπριος Απόδημος στο Η.Β. Κύπρος Νικολαῒδης, Καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής του King’s College του Λονδίνου γεννήθηκε το 1953 στην Πάφο της Κύπρου. Σπούδασε Ιατρική στο King’s College School of Medicine and Dentistry στο Λονδίνο. Αργότερα, έγινε διευθυντής του Harris Birthright Research Centre for Fetal Medicine, της πρώτης Μονάδας Εμβρυϊκής Ιατρικής του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ δημιούργησε ένα ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εμβρυϊκής Ιατρικής, με αποτέλεσμα το King’s College Hospital να γίνει σημαντικό κέντρο Εμβρυϊκής Ιατρικής.

Αναδείχθηκε διεθνώς για τα ιατρικά του επιτεύγματα με ευεργετικό αντίκτυπο στην υγεία του ανθρώπου και θεωρείται ο «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας, της διαγνωστικής τεχνικής που συντελεί στον πρώιμο εντοπισμό των γενετικών μεταλλάξεων που σχετίζονται με το σύνδρομο Down, ενώ είναι πρωτοπόρος στην έρευνα και τις εφαρμογές Cell Free DNA testing για τον εντοπισμό χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο περιφερικό αίμα της γυναίκας. Επίσης, έχει αναπτύξει και άλλες επεμβατικές θεραπείες, Είναι μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων γιατρών ανά το παγκόσμιο που επιχειρούν καινοτόμες χειρουργικές επεμβάσεις και διαδικασίες, δίνοντας μοναδικές λύσεις Ο Καθηγητής Νικολαΐδης επινόησε την «ομφαλο-παρακέντηση», δηλ. δειγματοληψία αίματος μέσω της διαπλακουντιακής οδού. Στον προγεννητικό έλεγχο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν το προγεννητικό υπερηχογράφημα, κυτταρογενετικές μελέτες, μετρήσεις Doppler και την κύηση υψηλού κινδύνου.Όλες οι κύριες ανευπλοειδίες μπορούν να ανιχνευτούν στις 11-13 εβδομάδες με μόνη τη βοήθεια του συνδυασμού χαρακτηριστικών της μητέρας, υπερηχογραφικών χαρακτη-ριστικών και βιοχημικών προσδιορισμών στο μητρικό αίμα, μέτρηση βιοδεικτών. Το διακοιλιακό υπερηχογράφημα του αφορά την ανάπτυξη και την υγεία του εμβρύου. Το ειδικό υπερηχογράφημα πρέπει να γίνεται σε όλες τις εγκύους, κυρίως σε γυναίκες που είχαν ήδη επιπλοκές και όσες έχουν πρόβλημα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Με πρωτοβουλία του Νικολαῒδη δημιουργήθηκε το 1995 το μη κερδοσκοπικό Ερευνητικό Ίδρυμα Εμβρυικής Ιατρικής, προσβάσιμο σε όλες τις γυναίκες της Αγγλίας μέσω του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας. Επενδύει κάθε χρόνο σημαντικά ποσά σε ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες υποτροφίες σε εκπαιδευόμενους ιατρούς για εφαρμογή των γνώσεων τους σε πάνω από 50 χώρες, διοργανώνει Παγκόσμια Συνέδρια στην Εμβρυική Ιατρική δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα σε ιατρούς και υποψηφίους γονείς, εκστρατείες για εκπαίδευση ιατρών και νοσηλευτών σε υποανάπτυκτες χώρες με υψηλή ενδομητρική και περιγεννητική θνησιμότητα. Με δωρεά του Κ. Νικολαίδη εξοπλίζεται με υπερσύγχρονο μηχάνημα υπερήχων το Τμήμα Υπερήχων και Εμβρυομητρικής Ιατρικής του Γεν.Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Είναι Διδάκτωρ σε κορυφαία πανεπιστήμια ανά τον κόσμο και πρόσφατα εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής στις ΗΠΑ, η δε Κυπριακή Δημοκρατία του απένειμε το 2021 τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ. Στην επιτυχέστατη επιστημονική πορεία του αποδείχθηκε σημαντικός ανθρωπιστής έχοντας δώσει ζωή, μέριμνα και ελπίδα σε εκατομμύρια γυναικών, εμβρύων και νεογέννητων και δίκαια κέρδισε τον τίτλο του θεμελιωτή παγκόσμιας εμβέλειας στον προγεννητικό έλεγχο και στην ενδομήτρια ιατρική κερδίζοντας, σεμνός και άοκνος υπηρέτης του ανθρώπου, ο οποίος αρνείται να δεχθεί να χάνονται ζωές σε κυοφορία γυναίκας και γέννηση παιδιού.

Για την ευσυνείδητη, και ανιδιοτελή προσφορά του Καθηγητή Κύπρου Νικολαΐδη προς την ανθρωπότητα από την οποία προσφορά θα επωφελούνται οι νέες γενεές, η Επιτροπή του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου του απονεμηθεί το «Βραβείο Ανθρωπισμού -2022».

Κύπρος Νικολαΐδης, καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής του King’s College Λονδίνου και του University College Λονδίνου, «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας, πρωτοπόρος στην έρευνα και τις εφαρμογές Cell Free DNA testing για τον εντοπισμό χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο περιφερικό αίμα της γυναίκας και στη μικροχειρουργική εμβρύου.

ΚΥΠΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ

Βίντεο Αφιέρωμα

Βίντεο

Βραβείο Ανθρωπισμού ΣΠΕΚ 2022

Συγκινημένος ο Κύπρος Νικολαΐδης για τη βράβευσή του

Δρ Κύπρος Νικολαΐδης: Στην "πηγή" της έμπνευσης

K STORY: ΚΥΠΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: THE MIRACLE MAKER (16.12.2020)

“Κύπρος Νικολαΐδης” ονομάζεται πλέον η Μονάδα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Θεραπείας Εμβρύου του “Αττικόν”

Άρθρα

Οι υπέρηχοι, τα έμβρυα και ο κύπριος «πατέρας» τους

Βραβείο Ανθρωπισμού ΣΠΕΚ 2022

Κύπρος Νικολαΐδης: Αφιέρωμα του Νetflix στον θαυματοποιό της εμβρυϊκής ιατρικής

Κύπρος Νικολαΐδης: Ο Έλληνας γιατρός που σώζει χιλιάδες παιδιά σ’όλο τον κόσμο και αποθεώθηκε από το Netflix

Ο Δρ Νικολαΐδης συνάντησε το «έμβρυο» της πορείας του (εικόνες)

Made in Greece ο Κύπρος Νικολαΐδης: Ο θαυματοποιός της εμβρυϊκής ιατρικής έχει σώσει δεκάδες πανομοιότυπα δίδυμα & τρίδυμα (βίντεο)

Στον διεθνούς φήμης εμβρυολόγο Κύπρο Νικολαΐδη ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα της Ελλάδος

Κύπρος Νικολαΐδης: Ο σπουδαίος γιατρός που έχει σώσει εκατοντάδες μωρά μιλά στη LiFO

Kύπρος Νικολαΐδης: H ζωή του «πατέρα» της αυχενικής διαφάνειας γίνεται ταινία

Κύπρος Νικολαΐδης: H ζωή του πατέρα της αυχενικής διαφάνειας γίνεται ταινία και.. θα πρωταγωνιστήσει ο ίδιος

Στον «πατέρα» της αυχενικής διαφάνειας, Κύπρο Νικολαϊδη, ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα της Ελλάδος

Νικολαΐδης Κύπρος

Τιμή στον Καθηγητή εμβρυικής ιατρικής Κύπρο Νικολαΐδη

Φωτογραφίες

Βίου

Συνεντεύξεις