Ορφανίδης Νίκος

Εργο-βιογραφικό Σημείωμα

Ο Νίκος Ορφανίδης γεννήθηκε τo 1949 στην κατεχόμενη σήμερα Κυθρέα της Κύπρου. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι και διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με τη διατριβή «Ο Ελληνικός Καβάφης». Είναι ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος, φιλοσοφικός στοχαστής. Ασχολήθηκε με τη μελέτη και την κριτική λογοτεχνίας και με τη φιλοσοφία. Από το 1989 είναι ο εκδότης και δ-ντής του περιοδικού λογοτεχνίας και κριτικής «Ακτή». Υπάρχει εκτενής βιβλιογραφία για το έργο του, ποιητικό, πεζογραφικό, δοκιμιακό και άλλο. Τιμήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου με Κρατικό Βραβείο Ποίησης, με Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και με Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου. Υπηρέτησε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης της Κύπρου. Για χρόνια δίδαξε φιλοσοφία στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Κύπρου. Διετέλεσε επίσης Επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων, Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης, Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, Διευθυντής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, καθώς και Μέλος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.

Ο Νίκος Ορφανίδης συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο σημαντικούς Κύπριους λογοτέχνες με πολύ αξιόλογο λογοτεχνικό έργο, με διακρίσεις και με πανελλήνια εμβέλεια και αναγνώριση, τόσο ως ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος όσο και ως ερευνητής-μελετητής της ελληνικής λογοτεχνίας, αλλά και ως διευθυντής-εκδότης εδώ και 33 χρόνια του περιοδικού «Ακτή», ενός από τα πιο ποιοτικά λογοτεχνικά περιοδικά της Κύπρου. Έχει στο ενεργητικό του 14 ποιητικές συλλογές (1975-2021), 10 βιβλία δοκιμίων (1977-2019), 12 βιβλία πεζογραφίας (μυθιστορήματα, διηγήματα και αφηγηματικές ιστορίες – 1986-2018). Ιδιαίτερα πλούσιο και διδακτικό είναι επίσης το έργο του στον χώρο της έρευνας και της μελέτης της λογοτεχνίας, όπου καταγράφονται ίσαμε σήμερα 16 βιβλία μελετημάτων: για τον Κωνσταντίνο Καβάφη (διδακτορική διατριβή), τον Γιώργο Σεφέρη, τον Διονύσιο Σολωμό, τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον Γεώργιο Βιζυηνό, τον Κύπριο Παντελή Μηχανικό, τη λογοτεχνία της Διασποράς, την Ελληνική Επανάσταση του 1821, τον ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη φιλοσοφία. Ομιλεί για την ήττα και τη νίκη μιας γενιάς, το τοπίο της μνήμης, την έντεχνη ανάληψη του χρόνου, τις ελπίδες ενός λαού αγωνιζόμενου εν καμίνω, αλλά και στοχαστικά για την Αθέατη Όψη του Ελληνισμού, το Ουρανοδρόμιο, τον ωτακουστή του Παραδείσου, τη Φιλοσοφία της Παιδείας και αυτήν του Νέου Ελληνισμού μα και άλλα διαχρονικά. Τα τρία κρατικά βραβεία με τα οποία έχει τιμηθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, και οι κριτικές στο έργο του από γνωστούς νεοέλληνες κριτικούς, όπως οι Νάσος Βαγενάς, Φώτης Δημητρακόπουλος, Δημήτρης Κοσμόπουλος, Γιώργος Αναγνώστου, Ευάγγελος Τζάνος, Θεοδόσης Πυλαρινός, Ανδρέας Χριστοφίδης κ.ά., συντεκμηριώνουν την αξία του πνευματικού έργου του και τον καταξιώνουν ως έναν σημαντικό ποιητή, πεζογράφο, δοκιμιογράφο και μελετητή στον χώρο της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνικής δημιουργίας και έρευνας.

Για τους πιο πάνω λόγους η Κριτική Επιτροπή του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου\ ΣΠΕΚ απένειμε το «Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του» 2022, στον εκλεκτό των Ελληνικών Γραμμάτων Νίκο Ορφανίδη στις 19 Νοεμβρίου 2022.

2022 ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ

Αφιερώματα

Άρθρα

Βίντεο

Νίκος Ορφανίδης | Βραβείο Λογοτέχνη 2022 ΣΠΕΚ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ 2022 ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ - ΣΠΕΚ

Ο αγώνας ελευθερίας του Ελληνισμού της Κύπρου

«Στην Κύπρο λειτουργεί το θαύμα ακόμα»

Ο διχασμός, το μόνιμο φαινόμενο της Ελληνικής Ιστορίας

ΣΕΦΕΡΗΣ & ΚΥΠΡΟΣ

Βιβλιογραφία

Τραγούδια – Videoclip

Χριστίνα Σπηλιακοπούλου "Κύπρος" - Official Audio Release

eBook

Φωτογραφίες

Βίου