Χατζήπαπας Χρίστος

Εργο-βιογραφικό Σημείωμα

Ο Χρίστος Χατζήπαπας γεννήθηκε το 1947. Σπούδασε Κτηνιατρική, έκανε μεταπτυχιακό και εργάστηκε στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες μέχρι το 2006, οπότε παραιτήθηκε για να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στη λογοτεχνία. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων και ποίησης σε εκδοτικούς της Ελλάδας, όπως Καστανιώτης, Σύγχρονη Εποχή, Δελφίνι, Λιβάνης, Γαβριηλίδης και Γκοβόστης. Δύο μυθιστορήματα και δύο συλλογές διηγημάτων του τιμήθηκαν με Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Κύπρου. Κάποια από τα βιβλία του μεταφράστηκαν στα Αγγλικά, Βουλγάρικα, Γαλλικά, Τούρκικα και Αλβανικά, ενώ ξεχωριστά έργα του δημοσιεύτηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες. Έγραψε επίσης μελέτες για την Κυπριακή λογοτεχνία, κυρίως σε θέματα επαναπροσέγγισης και του τείχους στη λογοτεχνία. Σχετική μελέτη του δημοσιεύτηκε σε μεγαλόπρεπη έκδοση του Γερμανικού Ινστιτούτου Γκαίτε με συμμετοχές από πολλές χώρες (Maurreise/ ExpetitioningeteilteWelten / ExpetitionintoDividedWorlds). Ασχολήθηκε επίσης με μεταφράσεις από τα Βουλγάρικα, μαζί με την ποιήτρια γυναίκα του ΒασίλκαΠετρόβα.Δύο θεατρικά, σε μετάφραση δική τους, ανέβηκαν στον ΘΟΚ και στο Σατιρικό. Μετέφρασαν επίσης, ποίηση, διηγήματα που δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. Μετέφρασε επίσης από τα Τούρκικα τέσσερα βιβλία μαζί με τον Τ/Κ λογοτέχνη Ιμπραχίμ Αζίζ που εκδόθηκαν από τον εκδοτικό «Περί λύχνων αφάς» που ανήκει στον ίδιο.Μετέφρασε επίσης από τα Τούρκικαξεχωριστά ποιήματα και διηγήματα που δημοσιεύτηκαν κυρίως στη Νέα Εποχή. Διετέλεσε για σειρά ετών Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου. Είναι για πολλά χρόνια μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του λογοτεχνικού περιοδικού Νέα Εποχή. Ως Πρόεδρος της ΕΛΚ είχε λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συγγραφέων (EWC), του οποίου η ΕΛΚ έγινε μέλος επί Προεδρίας του, οπότε και διοργανώθηκε το 2004 το MARENOSTRUMIIIστη Λευκωσία. Το 2017 του απονεμήθηκε από την Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου το «Βραβείο Γιώργος Φιλίππου Πιερίδης» για τη συνολική προσφορά του στα Κυπριακά Γράμματα.

Βίντεο

Συνεντεύξεις

Εκπομπή Πορτρέτα στον Χρόνο | Συνέντευξη 13/11/2019

Εξωτερικές Συνδέσεις

Συνεντεύξεις

Έργα στη Βιβλιοnet

Έργα στη βάση ΜΑΜ

Δείγματα

Mαύρο κουτί*

Αφότου κατέπεσε
ο έρωτάς μας
το μαύρο κουτί της ψυχής μου
δεν βρέθηκε

σε βυθό
κακοτράχαλο βουνό
παρθένο δάσος

σε κανένα σεντόνι
δεν βρέθηκε.

Έκτοτε
θρηνώ τον χαμό μας.

*Από το ανέκδοτο μυθιστόρημά μου Οι θλιμμένοι έρωτες της Φρύνης

Κορονοϊού εγκλεισμός

Ονειρεύτηκα να περπατήσω στον δρόμο μου –
Συμπλήρωσα έντυπο, έστειλα SMS.

Λίγο παρακάτω τη συνάντησα.
Έκπληξη!
Δεν σήκωνε φιλιά –

αμείλικτος ο ιός.
Κατεβάσαμε μόνο τις μάσκες –
αραχνιασμένες
μνήμες φόβου και καιρών
που γίνανε ρυτίδες.

Μαύρη γάτα
χαμογέλασε
στην αμηχανία μας

είχε ξεχάσει τον περίπατό της.
Κι από κοντά ανυπόμονος
εκνευρισμένος
ο δικός της…

Η λύπη του τις νύχτες

Σακί από άχυρα
αναρριχάται κάθε βράδυ στα τείχη
μην το πάρει είδηση κανείς
μέχρι το εωθινό του παραμύθι.

Για όσους μαντεύουν μπορεί να είναι
κι η γδαρμένητιμή
του Βραγαδίνου που βρυχάται
από τον Πύργο του Οθέλλου –

την παραδώσατε αμαχητί, κοπρίτες!
Και σαν την επιστρέφανε
αποστρέφατε το πρόσωπο –
σκιάχτραπατριώτες.

Το φάντασμά της
θα σας κυνηγά. Πού θα μου πάτε
φαντάσματα της πόλης
εξωμότες.

Επιστροφή

Του Α. Χ

Μια νύχτα με ψιλόβροχο
και γλιστερούς δρόμους
χτύπησε η πόρτα
ανοίξαμε
μπήκε σιωπηλός
εγκαταστάθηκε στη μήτρα της μάνας του
τράβηξε μια κουβέρτα από τον καναπέ
χωρίς άδεια χωρίς μιλιά
κρύφτηκε στο σκοτεινό της μέρος.

Είχε επιστρέψει από μακρινό ταξίδι.

Ανοίξαμε μικρά παράθυρα
να παίρνει αέρα
κατασκευάσαμε έναν οισοφάγο
να κατεβάζει το φαγητό της μάνας του
κι ένα ονειροκρίτη
να εξηγούμε τα εφιαλτικά όνειρά του

15/11/2018

Των δυο Μεγάλων
προδομένων*

Η ξισταρκά* Άνοιξη
μόλις που άνοιξε
της ρίξανε βενζίνη και την κάψανε
οι άξεστοι.

Στο Δίκωμο
φθινοπωριάζει ανεύθυνα η Άνοιξη
τραβά μέχρι τον Νιόβρη
την πέτυχαν βαθιά στη ρίζα της
οι άθλιοι βυθοκόροι.

Από τότε
οι δυο εποχές δεν ξέρουν
πότε φυλλοροούν
πότε ανθούν
πότε πεθαίνουν.

1.4.2020

*Ο Γρηγόρης Αυξεντίου, υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, κάηκε ζωντανός στο κρησφύγετό του στα βουνά του Μαχαιρά από τους Άγγλους στρατιώτες στις 3 Μαρτίου 1957
*Ο Κυριάκος Μάτσης, τομεάρχης της ΕΟΚΑ, σκοτώθηκε στο Δίκωμο με βόμβα στο κρησφύγετό του από τους Άγγλους στρατιώτες στις 19 Νοεμβρίου 1958.
*Ξισταριά – κισθαρέα (αρχ), λαδανιά, από τους ωραιότερους θάμνους της Κύπρου.

Φωτογραφίες