Συνοπτική Κριτική στο έργο "Διαδρομές στα Παραδοσιακά Τραγούδια από Ελλάδα, Κύπρο, Μικρά Ασία, Πόντο. Ελληνικός Πολιτισμός"
Ειδική Έκδοση, Αφιέρωμα, του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, στο πλαίσιο της Ομώνυμης Δράσης Πολιτιστικής Διπλωματίας, από τον συγγραφέα-ερευνητή Δρα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη, Επίτιμο Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, με τίτλο “Διαδρομές στα Παραδοσιακά Τραγούδια από Ελλάδα, Κύπρο, Μικρά Ασία, Πόντο. Ελληνικός Πολιτισμός. Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά του Ελληνισμού”. Παρουσιάζει στον απανταχού Ελληνισμό και σε όλους τους Φιλέλληνες του εξωτερικού μια ακόμα συμβολή του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά του κοινού Πολιτισμού Ελλάδας, Κύπρου και Ομογένειας. Με αυτή μοιράζουμε γνώσεις για τα είδη τραγουδιών και οργάνων ανά περιοχή της Ελλάδας, μα και στην Κύπρο, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο –με 100 αντιπροσωπευτικά διαχρονικά τραγούδια που πολλά τίμησαν με εξαίσιες ερμηνείες πασίγνωστοι όπως π.χ. ο Ντέμης Ρούσος, η Νανά Μούσχουρη, η Άννα Βίσσυ, ο Πάριος, η Δόμνα Σαμίου, η Μαρίζα Κωχ, ο Ξυλούρης, ο Βιολάρης, η Γλυκερία κ.ά. Ας σημειωθεί ότι στη Μελέτη καταγράφονται, για Αρχεία του κράτους, 500 και πλέον τίτλοι παραδοσιακών τραγουδιών.
Ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι τεράστιας σημασίας για την ανθρωπότητα, και είναι αυτό που κάνει τον απανταχού Ελληνισμό (Ελλαδίτες, Κύπριους και Απόδημους) υπερήφανους και που αναζητούν να θρέφονται συνέχεια από αυτόν. Ο Ελληνικός Πολιτισμός έχει ευεργετήσει όλες τις χώρες της Δύσης και της Ανατολής και όπως είπε ο Γκαίτε: «ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι ο Ελληνικός Πολιτισμός για την ανθρωπότητα».
Σημείωση: Οι ηλεκτρονικές εκδόσεις (ebooks, Audio / Video / Music Book) του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κυκλοφορούν ελεύθερα και δωρεάν από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, στηρίζοντας τη φιλαναγνωσία και την ελεύθερη πρόσβαση όλων στη γνώση και στη μάθηση.
ΣΕΙΡΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ - ΜΟΥΣΙΚΟΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Η Γλώσσα ταξιδεύει μέσα από ελεύθερα eBooks, τα τραγούδια και την ιστορία τους. Ιστορία, λογοτεχνία, ποίηση, μουσική, τραγούδι, φιλμικό αφιέρωμα – οπτικοακουστική προβολή. Ελληνικά – Αγγλικά – Γαλλικά – Ιταλικά – Γερμανικά - Αραβικά
Οι διαδραστικές παραστάσεις και εκδηλώσεις του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου συνδυάζουν μουσική, τραγούδια, ποίηση, αφήγηση, βιντεοπροβολή, δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία και συμμετοχή του κοινού. Είναι δίγλωσσες ανάλογα με τον τόπο που παρουσιάζονται. Εκπαιδεύουν και ενημερώνουν το κοινό για διάφορα θέματα όπως η ιστορία, ο πολιτισμός και οι παραδόσεις. Παρέχουν μια πλατφόρμα για την έκφραση της τέχνης και της δημιουργικότητας και αντανακλούν τις αξίες και την ιστορία του λαού μας και άλλων φιλικών κοινοτήτων. Ταυτόχρονα, συνιστούν έναν τρόπο καλλιέργειας, ψυχαγωγίας και απόλαυσης για το κοινό, καθώς προσφέρουν ένα ευεργετικό ταξίδι γνώσης και αναψυχής που χαλαρώνει, διασκεδάζει και ανακουφίζει από τον καθημερινό αγχωτικό τρόπο ζωής. Οι παραστάσεις και οι εκδηλώσεις του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου αποτελούν σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού και της κοινωνίας μας, προσφέροντας πνευματική συγκίνηση και πολιτιστικό όφελος, προάγοντας την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, στηρίζοντας τα γράμματα, τις τέχνες, τον πολιτισμό, τον ανθρωπισμό και τις συναφείς επιστήμες, ενώνοντας ποιοτικά τον απανταχού Ελληνισμό και ωφελώντας ποικιλοτρόπως.
Οι μουσικές συναυλίες που ενσωματώνουν ιστορία, ανάγνωση ποίησης, αφήγηση και προβολές βίντεο προσφέρουν μια μοναδική και καθηλωτική εμπειρία, συνδυάζοντας διάφορες μορφές τέχνης για να ενισχύσουν το συνολικό αντίκτυπο. Ο συνδυασμός μουσικής, ποίησης, αφήγησης και οπτικών στοιχείων μπορεί να δημιουργήσει μια ισχυρή συναισθηματική εμπειρία. Η συνέργεια μεταξύ αυτών των μορφών τέχνης μπορεί να προκαλέσει βαθύτερα συναισθήματα και βαθύτερους προβληματισμούς απ’ ό,τι μπορεί να επιτύχει οποιοδήποτε μεμονωμένο μέσο από μόνο του. Τέτοιες εκδηλώσεις εκθέτουν το κοινό σε διαφορετικές μορφές τέχνης ταυτόχρονα. Οι παρευρισκόμενοι μπορεί να έρθουν για τη μουσική, αλλά να φύγουν με μια νέα εκτίμηση για την ποίηση και τις εικαστικές τέχνες, προωθώντας μια πιο ολοκληρωμένη πολιτιστική εμπειρία.
Οι συναυλίες αυτές, που εμπλέκουν την όραση, τον ήχο και τα συναισθήματα, προσφέρουν μια πολυαισθητηριακή εμπειρία. Η εκδήλωση γίνεται αξιομνημόνευτη και εντυπωσιακή, καθώς η εμπλοκή πολλαπλών αισθήσεων τείνει να αφήνει μόνιμη εντύπωση στους παρευρισκόμενους. Η προβολή βίντεο και η ποίηση προσθέτουν αφηγηματικά επίπεδα στη μουσική, προσφέροντας μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία αφήγησης. Τα οπτικά μέσα απεικονίζουν ιστορίες, συναισθήματα ή αφηρημένες έννοιες που συμπληρώνουν τη μουσική και την ποίηση, εμπλουτίζοντας τη συνολική αφήγηση. Η ενσωμάτωση προβολών βίντεο και αναγνώσεων ποίησης μεταμορφώνει το περιβάλλον της συναυλίας, δημιουργώντας μια μοναδική και καθηλωτική ατμόσφαιρα. Αυτό κάνει την εκδήλωση πιο ελκυστική. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι εκπαιδευτικές, εισάγοντας το κοινό σε νέα είδη μουσικής, στυλ ποίησης και μορφές εικαστικών τεχνών. Προάγουν την καλλιτεχνική συνεργασία, ενισχύουν την πολιτιστική εκτίμηση και παρέχουν εκπαιδευτικές γνώσεις, καθιστώντας τις μια πολύτιμη προσθήκη στο πολιτιστικό τοπίο.
Χαιρετισμός Έκδοσης
Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ ΣΠΕΚ, συνεπής προς την υλοποίηση του Οράματός του, εκδίδει αυτή τη φορά και κυκλοφορεί διεθνώς για τους απανταχού ελληνόφωνες το e-book αυτό που φέρει τίτλο “Διαδρομές στα Παραδοσιακά Τραγούδια από Ελλάδα, Κύπρο, Μικρά Ασία, Πόντο. Ελληνικός Πολιτισμός. Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά του Ελληνισμού”. Είναι μια ακόμα συμβολή του ΣΠΕΚ για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά του κοινού Πολιτισμού Ελλάδας, Κύπρου και Ομογένειας. Πιστεύω ότι η Μελέτη αυτή, του Επίτιμου Αντιπρόεδρου του ΣΠΕΚ και πρώην Προέδρου της Ακαδημίας Επιστημών Κύπρου Δρα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη, θα αποδείξει σε όλους τους αναγνώστες πως τα παραδοσιακά τραγούδια, δεμένα με τον συγκινητικό στίχο τους και τον χορευτικό ρυθμό τους – εύθυμο ή θλιμμένο – είναι η καρδιά των Ελλήνων, που πάλλει από τα βυζαντινά χρόνια, τους συνενώνει κι αιμοδοτεί τη Μνήμη και την Ελπίδα. Όταν βλέπουμε σε Εκδηλώσεις νέους και γέρους, ντόπιους και Απόδημους, να χορεύουν και να τραγουδούν παραδοσιακά άσματα – που τραγουδιούνταν και πριν δύο αιώνες – νιώθω να επιβεβαιώνονται τα λόγια ξένων φιλοσόφων για την Ελλάδα ότι : «το δημοτικό τραγούδι σφραγίζει την αδιάσπαστη συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού και τη διαχρονικότητα των αξιών του». Ο χρόνος δεν μπορεί να αλώσει μια τέτοια Παράδοση!
Στο e-book αυτό – εκτός από τις γνώσεις που προσφέρει για τα είδη τραγουδιών και οργάνων ανά περιοχή της Ελλάδας, αλλά και για την Κύπρο, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο – προσφέρει την ευκαιρία να βιώνουμε τα 100 αντιπροσωπευτικά διαχρονικά τραγούδια του e-book μέσω ηλεκτρονικού συνδέσμου/ link και έτσι να απολαμβάνουμε εξαίσιες ερμηνείες από πασίγνωστους που τίμησαν με τη φωνή τους το παραδοσιακό τραγούδι όπως π.χ. ο Ντέμης Ρούσος, η Νανά Μούσχουρη, η Άννα Βίσσυ, ο Γιάννης Πάριος, η Δόμνα Σαμίου, η Μαρίζα Κωχ, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Μιχάλης Βιολάρης, η Ελένη Βιτάλη, ο Καζαντζίδης, η Γλυκερία, ο Γ.Κότσιρας, ο βαρύτονος Πιερής Ζαρμάς, το Επίτιμο Μέλος μας και βαρύτονος Κύρος Πατσαλίδης κ.ά. μα και νέα μουσικά σχήματα. Ας σημειωθεί ότι στη Μελέτη καταγράφονται από τον Δρα Ιωσηφίδη 500 και πλέον τίτλοι παραδοσιακών, ως βάση για μελετητές μα και μουσικούς που στοχεύουν διασκευή τους. Συγχαίρω τον Δρα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη για τη σοβαρή και τεκμηριωμένη αυτή μελέτη του, που προσθέτει ακόμα ένα λιθάρι στο Αρχείο για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά μας και συγκεκριμένα της Ελλάδας, Κύπρου, Μικράς Ασίας και Πόντου. Αγαπητοί απανταχού ελληνόφωνες, εύχομαι καλή ανάγνωση και ευχάριστη ακρόαση.
Σίσσυ Σιγιουλτζή Ρουκά
Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη
Γεννήθηκε στη Λάρνακα. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπ. Αθηνών, Οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπ. Αθηνών. Είναι αριστοβάθμιος διδάκτωρ Στατιστικής Οικονομικών του Πανεπ. Αθηνών (1978), Fellow of Institute of Sales and Marketing Management. Είναι Επίτιμος Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, Αντιπρόεδρος UNAC, τ. Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, τ. Πρόεδρος Ακαδημίας Επιστημών Κύπρου, Επιστημονικός Σύμβουλος Διεθν. Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, τ. οιονεί δικαστής ΑΑΠ, Knight of Vatcan/Holy Sepulchre. Εξέδωσε 10 ποιητικές συλλογές, τρεις Ανθολογίες Κυπριακής και ξένης ποίησης, τρία θεατρικά, κριτική θεάτρου, συλλογή διηγημάτων, δοκίμια, πραγματείες, δύο ιστορικές Μελέτες, τρία βιβλία επιστήμης (Ενέργεια, Ομοσπονδία Κύπρου, Ζήνων Κιτεύς). Για δεκαετίες παρουσίαζε θέματα οικονομίας και πολιτισμού σε κανάλια, ΜΜΕ, Συνέδρια. Μετέφρασε Νομπελίστες κ.ά. Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε 30 γλώσσες. Κυκλοφορούν ως e-book «Ανθολόγια 70 ποιημάτων» σε Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά. Διακρίσεις: 2007 Βραβείο «Best Poems, Best Poets» από το International Library of Poetry. 2014 Επίχρυσο Μετάλλιο από την Arts, Sciences, Lettres/ ASL. 2019 Grand Prix από την ευρωπαϊκή APPEL για ποιήματά του στη Γαλλική.

Έργα του Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη που κυκλοφορούν διεθνώς είναι τα ακόλουθα: Α. Ποίηση | Διαδρομή Α’ – Ες’ πόθ’ έρπες, Εκδόσεις Σμίλη, Αθήνα, 2001. Διαδρομή Β’ – Σί βόλε, Εκδόσεις Σμίλη, Αθήνα, 2003. Διαδρομή Γ’ – Έρως απείρως, Εκδόσεις Εν Τύποις, Λευκωσία, 2007. Περί Ουσίας και περιουσίας, Εκδόσεις Πάργα, Λευκωσία-Αθήνα, 2010. Έρως, Μύθος, Βάθος-Χαϊκού, Εκδ. ΡΩΜΗ, 2017, Εκδ. Αρχύτας, Αθήνα, 2020. Εντός, Εκτός, Εκδόσεις Σοκόλη, Αθήνα, 2019. Κούρος και Κόρη, Εκδόσεις Αρχύτας, Αθήνα, 2021. Σε άλλη διάσταση, Εκδόσεις Αρχύτας, Αθήνα, 2023. The Thinker, Anthology of 70 poems, e-book ΣΠΕΚ, 2023. Η Πλατυτέρα των ουρανών, Εκδόσεις e-book ΣΠΕΚ, 2024. Le Penseur, Anthologie de 70 poèmes, e-book ΣΠΕΚ, 2024. Ο Κήπος, Εκδόσεις υπό έκδοση (Αρχύτας, Αθήνα, 2024). Β. Ανθολόγηση και Μετάφραση | ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ ΚΥΠΡΟΣ – 24 ΤΚ ποιητές, Εκδόσεις Αριστοτέλους Λεμεσός, 2007. Καλίλ Τζιμπράν: Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ, Εκδόσεις ΑΡΧΥΤΑΣ, Αθήνα, 2021. Γ. Δοκίμια | ‘Κ. Καβάφης, Γ. Σεφέρης, Κ.Παλαμάς, Π.Μηχανικός, Κ. Μόντης – Από άλλη γωνία’, Εκδ.P.M.P.Business Angels, Λευκωσία, 2021 και υπό έκδοση e-book ΣΠΕΚ, 2024. Ζήνων ο Κιτιεύς σε σύγχρονα κρίσιμα διεθνή προβλήματα, e-book ΣΠΕΚ, 2024. Δ. Θεατρικά | Εγώ, ο σωσίας του Χίτλερ, Εκδόσεις ΑΡΧΥΤΑΣ, Αθήνα, 2019, Αντιγόνη – Antigone, υπό έκδοση, 2024, Ισμήνη-Ismène (μονόπρακτο), υπό έκδοση, 2024. Ε. Διηγήματα | Διηγήματα, Εκδόσεις ‘Φιλολογική Κύπρος’, Λευκωσία, 2006-16, Διηγήματα του Φανταστικού, Εκδ.‘Συμπαντικές Διαδρομές’, Αθήνα, 2017, 2018, Στο βάθος κοράλλια, Εκδόσεις ΑΡΧΥΤΑΣ, Αθήνα, 2024. ΣΤ. Ιστορικές Μελέτες | Η Κύπρος στον Αγώνα του 1821, Εκδόσεις ΑΡΧΥΤΑΣ, Αθήνα, 2021. Ο Τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου – Διεπιστημονική μελέτη. e-book ΣΠΕΚ, 2024. Ζ. Φιλοσοφία | Ζήνων ο Κιτιεύς – Στωική Φιλοσοφία, Εκδόσεις ΑΡΧΥΤΑΣ, Αθήνα, 2024.
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.