Ebook

«LEFKIOS ZAFIRIOU» Anthology of poems

Lefkios Zafiriou

Ανθολογία Ποίησης Λεύκιου Ζαφειρίου
Δίγλωσση Έκδοση Αγγλικά – Ελληνικά
Μετάφραση στα Αγγλικά: Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης
Ανθολόγηση: Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης
Copyright: Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Σειρά Ηλεκτρονικών Εκδόσεων ΣΠΕΚ
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
www.cultural-association.org
Διαστάσεις 14εκ. Χ 20,5εκ.
Σελίδες: 48
Α’ Έκδοση, ΣΠΕΚ 2022
ISBN: 978-618-85840-9-9

Διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ για ηλεκτρονική μελέτη και έρευνα.

Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου/ΕΛΚ, µε τα επιλεγμένα ποιήµατα (1975–2011) του Λεύκιου Ζαφειρίου στη δίγλωσση αυτή έκδοση, συµβάλλει στην Πολιτιστική Διπλωµατία, που η ΕΛΚ και ο αδελφοποιηµένος Σύνδεσµος Πολιτισµού Ελλάδας Κύπρου στηρίζουν από κοινού. Ας ταξιδεύει η έκδοση αυτή ανά τον κόσµο, µε τη µνήµη του Λεύκιου µας!

Δρ Ιωσήφ Σ Ιωσηφίδης
Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου (ΕΛΚ)

Πρόλογος της Προέδρου του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ ΣΠΕΚ

O Λεύκιος Ζαφειρίου (1948-2022) ανταποκρίθηκε όσο λίγοι στον Ελληνισμό στο χρέος του ως πνευματικός άνθρωπος απέναντι στη Λογοτεχνία, στην Ιστορία και στη Μνήμη. Το έργο του εμπλουτίζει την ταυτότητα της πατρίδας του. Το κατόρθωσε με μια βαθιά και ποιοτική προσφορά μέσα από την ποίηση, τη νουβέλα, το διήγημα, το δοκίμιο, τη μελέτη και την έρευνα. Η βράβευσή του με 5 κρατικά βραβεία Κύπρου και με ένα της Ακαδημίας Αθηνών (για τη διεξοδική έρευνα του στον Ανδρέα Κάλβο) ήταν απόλυτα δίκαια. Μαχητής της ζωής και του πολιτισμού, ποτέ δεν τον είχαν λυγίσει οι προσωπικές περιπέτειες στη ζωή του. Παρέμενε ένα σεμνός, σοβαρός εργάτης, με πλήρη συνείδηση του πνευματικού χρέους. Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου καθιέρωσε το 2019 το «Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του» και από τότε έχει βραβεύσει αριθμό προσωπικοτήτων για την αδιαμφησβήτητη και ποιοτική τους παραγωγή. Για το έτος 2022 ο Λεύκιος αποτελούσε μια από τις σοβαρότατες υποψηφιότητες, πλην όμως έφυγε από τη ζωή απροσδόκητα. Το έργο αυτό, με 20 εμβληματικά ποιήματά του σε Ελληνικά, Αγγλικά, το δημιουργούμε για να προβάλουμε ευρέως στον κόσμο την αξία του Λεύκιου ως ποιητή. Χαιρόμαστε που αξιωθήκαμε μιας τέτοιας αποστολής. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τότη Ζαφείρη, αδελφό του Λεύκιου, για την πρόθυμη στήριξη, τον συγγραφέα δρα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη, Πρόεδρο της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, που τα μετέφρασε στα Αγγλικά και τον δρα Άντη Παναγιώτου για την επιμέλεια μεταφράσεων.

Σίσσυ Σιγιουλτζή Ρουκά
Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου | ΣΠΕΚ

The Cyprus Writers’ Union / CWU, with the 20 poems (1975–2011) by Lefkios Zafiriou in this bilingual edition, contributes to Cultural Diplomacy, which the CWU and the twinned Hellenic Cypriot Cultural Association jointly support. Let this edition travel globally, with the memory of our member Lefkios!

Dr. Iosif S. Iosifidis
President of the Cyprus Writers’ Union (CWU)

Foreword by the President of the Hellenic Cypriot Cultural Association

Lefkios Zafiriou (1948-2022) delivered on his duty as an intellectual to Literature, History and Memory, as few people in the Hellenic world did. His work enhances the identity of his motherland. He achieved this through his valuable and meticulous contribution with poetry, novels, short stories, essays, study, and research. The 5 Cyprus state awards, and one from the Academy of Athens (for his thorough research on Andreas Kalvos), were fully justified. He was a warrior of life and culture, who was never broken by his personal problems. Throughout his life he remained a modest, serious worker, with a full consciousness of his intellectual duty. The Hellenic Cypriot Cultural Association established in 2019 “Τhe Author’s Award for the Entirety of His Opus”. Since 2019 several distinguished writers have received awards for their undisputable and valuable work. Lefkios was one of the most significant candidates contenders for 2022, but unexpectedly he passed away. This publication of his representative poems in Greek, English, was made to promote world-wide, Lefkios’s importance as a poet. We are happy to be granted the privilege of fulfilling such a mission. We warmly thank Lefkios’s brother Mr. Totis Zafeiris, for his willing support, author Dr. Joseph S. Josephides (Iosifidis), President of the Cyprus Writers’ Union, who translated them into English and Dr Andis PanagiotouHadjiodysseos for editing the English translations.

Sissy Sigioultzi – Rouka
President of the Hellenic Cypriot Cultural Association | HCCA

Λεύκιος Ζαφειρίου: Συνοπτική Βιογραφία

Ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών λογοτέχνης και μελετητής της Λογοτεχνίας, Λεύκιος Ζαφειρίου γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1948 στη Λάρνακα, όπου τελείωσε το δημοτικό και το γυμνάσιο. Μητέρα του ήταν η ποιήτρια Νεφέλη (κατά κόσμον Μαρία Γεωργιάδου-Ζαφείρη, 1925-1957), ενώ δύο από τα αδέλφια του, ο Μιχάλης Ζαφείρης και η Φροσούλα Κολοσσιάτου, είναι επίσης γνωστοί και αξιόλογοι ποιητές, με σημαντικό έργο.

LEFKIOS

Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών), ενώ έκανε ταυτόχρονα και μαθήματα δημοσιογραφίας. Με την επιστροφή του στην Κύπρο το 1975, εργάστηκε ως φιλόλογος-καθηγητής σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης και στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου, όπου δίδασκε το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (1987-1989). Με την επαναλειτουργία του υπό τουρκική κατοχή Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, το 2004, προσφέρθηκε εθελοντικά και εργάστηκε ως φιλόλογος για δύο χρόνια (2004-2006) και στη συνέχεια αποσπάστηκε στην Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων (ΥΑΠ) του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, όπου του ανατέθηκε η συγγραφή ενός επικαιροποιημένου βιβλίου-σχολικού εγχειριδίου για την Κυπριακή Λογοτεχνία. Το βιβλίο ολοκληρώθηκε με τη συμβολή του Γιώργου Μύαρη και του Αλέξανδρου Μπουζούκη (φιλόλογων) και εκδόθηκε με τίτλο «Κείμενα Κυπριακής Λογοτεχνίας» (τόμοι Α΄και Β’), για τη Β’ και Γ’ Λυκείου (Λευκωσία 2012 και 2015). Συμμετείχε επίσης, μαζί με τους Αλέξη Ζήρα, Κώστα Νικολαϊδη και Νάτια Χαραλαμπίδου, στην εκδοτική ομάδα του κυπροελλαδικού περιοδικού «Σημείο» (1992-1998), όπως επίσης, για σύντομο χρονικό διάστημα, και στη Συντακτική Επιτροπή των λογοτεχνικών περιοδικών «Ακτή» (1989-1990, με τους Νίκο Ορφανίδη και Πρόδρομο Προδρόμου), και του περιοδικού «Ύλαντρον» (2001-2002, με τον Κώστα Λυμπουρή κ.ά.).

LEFKIOS ZAFIRIOU PHOTO
LEFKIOS

Πρωτοεμφανίστηκε στα κυπριακά γράμματα το 1975, με την ποιητική συλλογή «Ποιήματα», ενώ το 1977 η δεύτερη ποιητική του συλλογή «Σχεδόν Μηδίζοντες», τιμήθηκε με το κυπριακό Κρατικό Βραβείο Νέου Λογοτέχνη. Ακολούθησαν άλλες τέσσερις ποιητικές συλλογές: Απομαγνητοφώνηση (1978), Μιγάδας Άγγελος (1980), Η θλίψη του απογεύματος (2011) – που τιμήθηκε επίσης με Κρατικό Βραβείο Ποίησης– και ο συγκεντρωτικός τόμος «Ποιήματα 1964-2010». Ασχολήθηκε επίσης με την πεζογραφία εκδίδοντας τη νουβέλα-χρονικό Οι συμμορίτες (1982/2009) και τη συλλογή διηγημάτων Μ’ ευλάβεια και με λύπη (2013), δύο σημαντικές εκδόσεις, που τιμήθηκαν επίσης με κρατικό βραβείο (1984 και 2014, αντίστοιχα). Ιδιαίτερα σημαντική πτυχή της πολυσχιδούς και πολυσήμαντης λογοτεχνικής του διαδρομής και της προσφοράς του στην έρευνα και τη μελέτη της Λογοτεχνίας, αποτελεί η συστηματική ενασχόληση του Λεύκιου Ζαφειρίου με το έργο του εμβληματικού νεοέλληνα ποιητή Ανδρέα Κάλβου και η συνακόλουθη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών. Το 2003 εξέδωσε τη λανθάνουσα ωδή του Ανδρέα Κάλβου «Ελπίς πατρίδος» (πρώτη δημοσίευση: 1819, Λονδίνο), η οποία εντοπίστηκε, ως αποτέλεσμα δικής του ερευνητικής προσπάθειας, στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ενώ στη συνέχεια εξέδωσε τη μελέτη «Ο βίος και το έργο του Ανδρέα Κάλβου (1792-1869)», που εκδόθηκε το 2006 στην Αθήνα από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και τιμήθηκε, τον ίδιο χρόνο, με το Βραβείο Δοκιμίου της Ακαδημίας Αθηνών-Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη.

Από το 2007 έως το 2013 συνεργάστηκε για την έκδοση της Αλληλογραφίας του Ανδρέα Κάλβου από το Μουσείο Μπενάκη, που κυκλοφόρησε σε δύο τόμους το 2014. Στο διάστημα 2008- 2015 δημοσίευσε οκτώ κείμενα με νέα στοιχεία για τον Ανδρέα Κάλβο. Το βιβλίο του για τον ποιητή, «Παραλειπόμενα και συμπληρώματα στη βιογραφία του Ανδρέα Κάλβου» κυκλοφόρησε το 2018, στη Λευκωσία, από τις Εκδόσεις Εν Τύποις και τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Μελέτης/ Δοκιμίου για τη Λογοτεχνία, από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας (2019). Έχει δημοσιεύσει σύντομα κείμενα (δοκίμια) για τους Διονύσιο Σολωμό, Γιάννη Ρίτσο, Οδυσσέα Ελύτη, Μανόλη Αναγνωστάκη, Κώστα Μόντη, Τίτο Πατρίκιο, Νάσο Βαγενά, Θανάση Βαλτινό κ.ά. Ποιήματα, κείμενα, άρθρα, δοκίμια και μελέτες του για τη λογοτεχνία δημοσιεύτηκαν σε πολλά ελλαδικά και κυπριακά περιοδικά, εφημερίδες, συλλογικές εκδόσεις, πρακτικά συνεδρίων κ.ά.. Ποιήματα και πεζά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά, αλβανικά, σλοβένικα και άλλες γλώσσες, και αρκετά ποιήματα και πεζά του έχουν ενταχθεί σε κυπριακές και ελλαδικές Ανθολογίες Λογοτεχνίας.

LEFKIOS

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ E-BOOK με τίτλο «Lefkios Zafiriou» από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου | ΣΠΕΚ