ΜικροΑπολογισμός

ΜικροΑπολογισμός της Μαρίας Πυλιώτου

ΠΥΛΙΩΤΟΥ ΜΑΡΙΑ_μακέτες_ΜΙΚΡΟΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

1η Ερώτηση ΣΠΕΚ: Υπάρχει κάποιο γεγονός (ευχάριστο ή όχι) που θυμάστε έντονα; Σας επηρέασε, σας προβλημάτισε, σας άλλαξε τις αναζητήσεις, σας ενέπνευσε για δημιουργία και κέρδος;

Μ.Π.: Έντονα θυμάμαι τον θάνατο της μάνας μου στα 64 της χρόνια. Μου φάνηκε πως είχε σκοτεινιάσει η αυλή μας. Και ήταν Αύγουστος, κατακαλόκαιρο. Ευχάριστο γεγονός στη ζωή μου ήταν ο ερχομός στον κόσμο των δύο παιδιών μου. Η δημιουργική μου δραστηριότητα ήρθε αργότερα και το κέρδος που είχα ήταν η απίστευτη χαρά που ένιωθα σαν κάθε φορά έβλεπα να κυκλοφορεί μια νέα δουλειά μου. Ήταν σαν ένα νέο παιδί.

2η Ερώτηση ΣΠΕΚ: Υπάρχει κάποιο έργο σας, λογοτεχνικό ή καλλιτεχνικό ή επιστημονικό που θα το κάνατε διαφορετικά ή καθόλου; Γιατί; Αν όχι, απαντήστε μονολεκτικά;

Μ.Π.: Κανένα από τα έργα μου δεν θα μπορούσα να φανταστώ πως θα ήταν αλλιώτικο. Καλά η κακά τα βιβλία μου έγιναν αυτά που έγιναν. Αν θέλω κάτι διαφορετικό θα γράψω κάτι άλλο. Εμπειρίες από λάθη και αδυναμίες βοηθούν στο να προχωρούμε.

3η Ερώτηση ΣΠΕΚ: Τί αναζητάτε ακόμη στην ζωή σας και την λογοτεχνική/ καλλιτεχνική/ επιστημονική/ επαγγελματική σας πορεία; Υπάρχουν συγκεκριμένες «ανησυχίες»;

Μ.Π.: Σίγουρα κάτι που αναζητώ είναι να προλάβω να διαβάσω όσα πολλά καλά έργα μπορέσω. Και να ξαναδιαβάσω κάποια άλλα που μ΄ έχουν σημαδέψει και μου έχουν χαρίσει ξεχωριστή χαρά.

4η Ερώτηση ΣΠΕΚ: Τί σημαίνει για σας «καλή υστεροφημία»; Τί να θυμάται ο κόσμος για σας;

Μ.Π.: Ειλικρινά λέω πως είναι το πιο μάταιο και αστείο πράγμα να σκέφτεται ένας δημιουργός την « υστεροφημία» του. Εύχομαι τα βιβλία μου να έχουν δώσει κάποια χαρά στα παιδιά, τίποτα άλλο. Γιατί να « θυμάται» ο κόσμος κάτι για μένα; Όταν μάλιστα θα έχω φύγει από τη ζωή… έχει τόσα άλλα ζωντανά προβλήματα να σκέφτεται! Είμαι αρκετά προσγειωμένη, παρ΄ όλο που όταν γράφω νιώθω να… πετώ!

Η Μαρία Πυλιώτου γεννήθηκε το 1935 στο Λευκόνοικο της Μεσαορίας, τώρα κατεχόμενο. Είναι δασκάλα, συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Έχει τιμηθεί με βραβεία από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Βιβλίου, από το Υπουργείο Παιδείας, το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά κ.ά. Επίσης, έχει βραβευτεί από τη UNICEF και το 1987 κέρδισε σε διεθνή διαγωνισμό το Μετάλλιο του Διεθνούς Βραβείου Janusz Korczak. Δύο βιβλία της μεταφράστηκαν στα ουκρανικά και κυκλοφόρησαν από τις Eκδόσεις Μπεσέλκα του Κιέβου. Η ποιητική της σύνθεση «Άγια Χώματα» μεταφράστηκε στα ρωσικά και κυκλοφόρησε σε Ανθολογία στη Μόσχα. Ασχολείται με τη μελέτη και παρουσίαση παιδικών βιβλίων, συνεργάζεται με εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Είναι γραμματέας του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Βιβλίου (εθνικού τμήματος της ΙΒΒΥ) και μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου. Υπήρξε μέλος του Συμβουλίου της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.

stilianou

Η παρούσα συνέντευξη δόθηκε στον Κυριάκο Στυλιανού,

εκπαιδευτικό – συγγραφέα,
εξειδικευμένο Συνεργάτη του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ σε θέματα πολιτισμού.
Κύπρος, Ιούνιος 2021