Εκθέσεις, Προσκλήσεις

“Oh! My Colors!” έκθεση της Βασιλικής Πεχλίδου

"Oh! My Colors" έκθεση της Βασιλικής Πεχλίδου

Η Chalkos Gallery και ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου σας προσκαλoύν στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο «Oh! My colors!» της Βασιλικής Πεχλίδου, υπό την επιμέλεια της Σίσσυς Σιγιουλτζή-Ρουκά, την Πέμπτη 6/7/2023 και ώρα 18:00 – 21:00 στην αίθουσα της Chalkos Gallery στη Θεσσαλονίκη, Ιουστινιανού 21. Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και την υποστήριξη του SOLOMOS Web Radio TV.

Η Βασιλική Πεχλίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1997. Το 2023 αποφοίτησε από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο των σπουδών της έλαβε υποτροφία Erasmus και παρακολούθησε μαθήματα στο Universitad de Grenada, Facultad de Bellas Artes (2018-2019). Έχει λάβει συμμετοχή στις ομαδικές εκθέσεις: «Φιλανθρωπική Δημοπρασία Έργων Τέχνης και Αντικών υπέρ της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας – Παράρτημα Μακεδονίας Θράκης» (2019) και «Φιλανθρωπική Δημοπρασία Σύγχρονης Τέχνης για την υποστήριξη των δράσεων της Φ.Α.Α.Θ.» (2019). Η έκθεση με τίτλο “Oh, Colours! My Colors!” είναι η πρώτη της ατομική έκθεση (Θεσσαλονίκη, 2023). Τα πρωτοπόρα έργα της συνδυάζουν την κυβιστική θεματογραφία με σύγχρονα στοιχεία της pop art.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΕΧΛΙΔΟΥ | “Oh! My Colors” 

“Οι ώρες περνούν κι εγώ κάθομαι ακίνητη στο ίδιο πανοραμικό σημείο και την παρατηρώ… Βασιλική το όνομά της, αγέρωχη, αφοσιωμένη, συνεπαρμένη σ’ έναν εκστατικό χορό γραμμών, σχημάτων και χρωμάτων. Χέρια και δάκτυλα καταλήγουν σε φλογισμένα πινέλα που ζωγραφίζουν συναισθήματα. Βλέπω την ψυχή της να δίνει ζωή στον καμβά και τα αμέτρητα συναισθήματα της ύπαρξής της να μεταμορφώνονται σε χρωματιστά κουτιά, κουτάκια, πιο μικρά και όλο πιο μικρά, δίνοντας νόημα στην άψυχη ύλη. Ο λαβύρινθος του πνεύματός της εκδύεται από το μανδύα του σώματός και γίνεται ένα με τον έξω κόσμο. Άρτια, λεπτεπίλεπτα, πολύχρωμα σχήματα σε περίπλοκη διάταξη συνθέτουν πόλεις και πολιτείες, χαρτογραφώντας φωνές, μνήμες και ανθρώπινα αισθήματα. Μια εικαστική εξίσωση, ένας υπερβατικός τρόπος για να κατανοήσει τα μέσα της, μια άλλη μορφή διαλογισμού για να διαβάσει τους ανθρώπους γύρω της, τους δικούς της ανθρώπους. Το προσωπικό της χάρισμα γίνεται τέχνη, τέχνη που μάχεται και αγωνίζεται για το καλό καγαθό. Άλλοτε με παιδική καρδιά και άλλοτε με βλέμμα ενήλικα ζωγραφίζει με υγιή αισιοδοξία τις διαστάσεις της ζωής που θέλει να ζήσει σ’ ένα φωτεινό κόσμο. Μέσα στο δικό της ποικιλόχρωμο γαλαξία, ανάμεσα σε αφαιρετικά και γεωμετρικά σχήματα, αναζητώ και βρίσκω εμένα, εσένα, εμάς, τον κόσμο όλο. «Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα» είχε πει ο μεγαλύτερος συγγραφέας των νεότερων χρόνων, Νίκος Καζαντζάκης. Ενώ αιώνες πριν, ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος, ένας από τους σημαντικότερους στωικούς φιλοσόφους, έλεγε ότι η ψυχή βάφεται με τα χρώματα των σκέψεων… Μέσα από τα εικαστικά έργα της Βασιλικής Πεχλίδου αναδύεται λυτρωτικά ένας καινούργιος κόσμος, γεμάτος ευγένεια, δύναμη, συγκίνηση βαθιά, ενσυναίσθηση και, κυρίως, αγάπη για τον άνθρωπο και τη φύση που τον περιβάλλει.”

Σίσσυ Σιγιουλτζή – Ρουκά
Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

*

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, έχει τη Γενική Διεύθυνση του “SOLOMOS” Web Radio TV του Σ.Π.Ε.Κ. και είναι Επικεφαλής του διαδικτυακού κόμβου www.cultural-association.org για τον πολιτισμό, τις τέχνες, τα γράμματα και τις συναφείς επιστήμες. Είναι πτυχιούχος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ. με ειδίκευση στον τομέα «Σύγχρονα Γράμματα» Uni. Avignon FR, καθώς και στην «Αγγλική Λογοτεχνία» DEI College. Πρόσθετα είναι Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών «Digital Media: Culture & Communication» του Sussex Uni. UK. Έχει εκδώσει 4 βιβλία και ως δημοσιογράφος, μέλος Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ., αρθρογραφεί στον ηλεκτρονικό τύπο.