Πολιτιστικό Πανόραμα

Μεγάλη Επιτυχία για το 3ο Πολιτιστικό Πανόραμα του ΣΠΕΚ, Αθήνα 2022

2η Έκθεση Βιβλίων

Με ιδιαίτερη επιτυχία, σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα, με ένθερμες συμμετοχές, εκλεκτές και αγαπημένες παρουσίες πραγματοποιήθηκε στο φιλόξενο Σπίτι της Κύπρου, στην Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, το Πολιτιστικό Πανόραμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, το οποίο περιλάμβανε Έκθεση Βιβλίων, E-Book και Audiobook των Συγγραφέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου με συνοπτική παρουσίαση των έργων τους, την Τρίτη 14/6/2022, 14:00-21:00. Παρουσιάστηκαν 28 εκλεκτοί συγγραφείς του ΣΠΕΚ από Ελλάδα, Κύπρο, Ομογένεια και 64 λαμπρά έργα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Πρόκειται για πολυτελείς, σύγχρονες έντυπες εκδόσεις ποίησης, πεζογραφίας (μυθιστορήματα, διηγήματα, αφηγήματα), δοκιμίων, χρονογραφημάτων, θεάτρου, οδοιπορικών, ιστορικών μελετών, παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, αλλά και αντίστοιχης θεματολογίας υπερσύγχρονες ηλεκτρονικές εκδόσεις, eBook και Audiobook, οι οποίες προσφέρονται ελεύθερα και δωρεάν μέσα από τον διαδικτυακό κόμβο του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου www.cultural-association.org. Παράλληλα, νέες και νέοι από την «Πτέρυγα Νέοι ΣΠΕΚ», απήγγειλαν έργα τους, με τα οποία συμμετέχουν στις ανθολογίες του ΣΠΕΚ, για τον Γιάννη Ρίτσο, την Κική Δημουλά και τον Τάσο Λειβαδίτη.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και θερμό χαιρετισμό ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κύριος Κυριάκος Κενεβέζος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, κύριος Γεώργιος Συλλούρης, ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, κύριος Δημήτρης Μανιατάκης, η Αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, κυρία Ελένη Ταγωνίδη – Μανιατάκη, η λογοτέχνιδα – στιχουργός – παραγωγός κυρία Άννα Μπιθικώτση, ο συνθέτης – τραγουδοποιός κύριος Κώστας Νικολόπουλος, η Δημοσιογράφος της ΕΡΤ κυρία Έλενα Χρονά και πλήθος εκλεκτών επιστημόνων, ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών και επιχειρηματιών.

Ο οικονομολόγος Ιωάννης Ρουκάς και οι μουσικοί Δήμητρα Ντουρουντά και Θεόδωρος Χοχτούλας χάρισαν ένα συγκινητικό μουσικό αφιέρωμα μελοποιημένης ποίησης για την Ελλάδα και την Κύπρο μας. Στο πιάνο η κυρία Δήμητρα Ντουρουντά, στην κιθάρα ο κύριος Θεόδωρος Χοχτούλας, στο τραγούδι ο κύριος Ιωάννης Ρουκάς. Τον συντονισμό ανέλαβε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ κυρία Ελένη Χρονά.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κυρία Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά και ο Αντιπρόεδρος του ΣΠΕΚ και Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης ευχαρίστησαν θερμά τον άξιο οικοδεσπότη της βραδιάς, εκπρόσωπο του Σπιτιού της Κύπρου, Λειτουργό κ. Τάκη Βοΐλα και τη Λειτουργό κυρία Άντρη Χρυσάνθου, ενώ παράλληλα κατέθεσαν την ευγνωμοσύνη τους στον εξοχότατο Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκο Κενεβέζο και στον Πρόεδρο της ΟΚΟΕ Γεώργιο Συλλούρη για την αμέριστη στήριξη.

Στη συνέχεια διατίθεται πλήρες φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση καθώς και βίντεο χαιρετισμών, ομιλιών και παρουσιάσεων.

Βίντεο από την Εκδήλωση

Χαιρετισμοί - Ομιλίες - Παρουσίασεις

Στο συγκεκριμένο 1ο βίντεο παρακολουθούμε την έναρξη της εκδήλωσης του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου με επιμέρους τίτλο “2η Έκθεση Βιβλίου, E-book και Audiobook Συγγραφέων του ΣΠΕΚ με συνοπτική παρουσίαση των έργων τους” που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, υπό την Αιγίδα της Κυπριακής Πρεσβείας και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας την Τρίτη 14 Ιουνίου 2022, 14:00-21:00, στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού του ΣΠΕΚ “Πολιτιστικό Πανόραμα”. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κύριος Κυριάκος Κενεβέζος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, κύριος Γεώργιος Συλλούρης, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, κυρία Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά και ο Αντιπρόεδρος του ΣΠΕΚ κύριος Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης. Το συντονισμό των χαιρετισμών ανέλαβε ο εκπρόσωπο του Σπιτιού της Κύπρου, Λειτουργός κύριος Τάκης Βοΐλας.

Στο 2ο βίντεο παρακολουθούμε επιλεγμένες απαγγελίες νέων από την ΠΤΕΡΥΓΑ: ΝΕΟΙ ΣΠΕΚ, οι οποίοι διακρίθηκαν στους Ποιητικούς – Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου τα έτη 2020-2021 και τα έργα τους εκδόθηκαν στις Ανθολογίες του ΣΠΕΚ “Για την Κική Δημουλά”, “Για τον Γιάννη Ρίτσο”, “Για τον Τάσο Λειβαδίτη”. Με σειρά εμφάνισης παρουσιάζονται και απαγγέλουν οι: Δ. Χριστοδούλου, Μ. Πασχάλη, Ε. Ελευθερίου, Ε. Προκοπίου, Σ. Κωνσταντής, Ν. Παπαδοπούλου, Σ. Μίχου, Α. Χειμαριώτη, Ι. Καραμαλή, Κ. Γκόζιας.

Στο 3ο βίντεο παρακολουθούμε τις παρουσιάσεις βιβλίων των εξής συγγραφέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου: Γιώργος Πετούσης, Μάριος Μιχαήλ, Σάββας Ηλίας, Κυριακή Δράκου, Μαρούλλα Πανάγου, Κίκα Πουλχερίου Ανδρέας Ονουφρίου, Μαρία Λάμπρου, Σίλια Χριστοδούλου. Τέλος, παρακολουθούμε αφιέρωμα στους συγγραφείς που δεν μπόρεσαν να είναι παρόντες.

Στο 4ο βίντεο παρακολουθούμε τις παρουσιάσεις βιβλίων των εξής συγγραφέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου: Γεράσιμος Τζιβράς, Νίκος Νεοκλέους, Ανδρέας Συμεού, Λούκας Αριστοδήμου, Ελευθέριος Πλουτάρχου, Άννα Τενέζη, “Ανθολογία Λεύκιου Ζαφερείου” από τη Μαρία Χατζηευσταθίου και τον Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη Σωκράτης Γρηγοριάδης.

Στο 5ο βίντεο αρχικά η δημοσιογράφος της ΕΡΤ κυρία Ελένη Χρονά μιλά για το έργο του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, ενώ στη συνέχεια μας παρουσιάζει μια κριτική προσέγγιση της ανθολόγησης χρονογραφημάτων με τίτλο “στην υγειά μας!” και της ποιητικής συλλογής με τίτλο “Οσία” της Προέδρου του ΣΠΕΚ κυρίας Σίσσυς Σιγιουλτζή-Ρουκά. Έπειτα ο Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης μας παρουσιάζει τα έργα του “Η Κύπρος στον αγώνα του 1821” (ιστορική μελέτη), “Κούρος και Κόρη” (ποιητική συλλογή), “Έρως, μύθος, βάθος” (ποιητική συλλογή), “Εγώ, ο σωσίας του Χίτλερ” (θεατρικό), καθώς και την ανθολογία ποίησης της συγγραφέως Ρούλας Ιωαννίδου Σταύρου, την οποία ο ίδιος ανθολόγησε και επιμελήθηκε.

Στο 6ο βίντεο – Μουσικό Μέρος, το οποίο είναι και το τελευταίο, πέφτει ζεστά η αυλαία της 2ης Έκθεσης Βιβλίων, E-book και Audiobook των Συγγραφέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Σπίτι της Κύπρου στις 14/6/2022, με ένα εκλεκτό μουσικό αφιέρωμα μελοποιημένης Ελληνικής ποίησης. Στο πιάνο η κυρία Δήμητρα Ντουρουντά, στην κιθάρα ο κύριος Θεόδωρος Χοχτούλας, ερμηνεύει ο κύριος Ιωάννης Ρουκάς. Συντονίζει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ κυρία Ελένη Χρονά.

• Δρόμοι παλιοί | στίχοι: Μανόλης Αναγνωστάκης, μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
  • Όμορφη Πόλη | στίχοι: Γιάννης Θεοδωράκης, μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
  • Αστέρι μου φεγγάρι μου | στίχοι: Γιάννης Θεοδωράκης, μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
  • Χρυσοπράσινο Φύλλο | στίχοι: Μαλένης Λεωνίδας, μουσική: Μίκης Θεοδωράκης