Πολιτιστικό Πανόραμα

Μεγάλη Επιτυχία για το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα του ΣΠΕΚ

ΜΑΚΕΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ 6ου ΠΟΛ ΠΑΝ ΘΕΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τo 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου ΣΠΕΚ το διήμερο 15 και 16 Δεκεμβρίου 2023, στην αίθουσα τέχνης της Φ.Α.Α.Θ. Αγίας Σοφίας 38, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το Πολιτιστικό Πανόραμα του ΣΠΕΚ είναι μια γιορτή των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού και των συναφών επιστημών, που ενώνει Ελλαδίτες, Κύπριους, Απόδημους και Φιλέλληνες του εξωτερικού.

Η φετινή διοργάνωση περιλάμβανε μεταξύ άλλων την Αναγόρευση Νέων Επίτιμων Μελών, την Επίσημη Ανακοίνωση Απονομής των «Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του» στον Γιώργο Μαρκόπουλο και στον Αντώνη Πιλλά και «Βραβείο Ανθρωπισμού» στην Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ και Λοΐζο Λοΐζου, τα Αριστεία και τους Επαίνους των λογοτεχνικών διαγωνισμών «Για την Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ» και «Φύση: Μητέρα και Ζωή ή Αντίπαλος», τη διεξαγωγή του σύγχρονου, καινοτόμου διαγωνισμού έκφρασης «Express & Impress», έκθεση βιβλίων, παρουσιάσεις βιβλίων, βιβλιοκριτική, έκθεση και παρουσίαση εικαστικών έργων, καθώς και χειροτεχνιών, αλλά και μουσική συναυλία. Στο 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα συμμετείχαν λογοτέχνες, συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφοι, μουσικοί, καλλιτέχνες και άλλοι δημιουργοί από Ελλάδα, Κύπρο, Ομογένεια και Άπω Ανατολή. Σε ότι αφορά τις εκδόσεις, για το 2023, ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου εκπροσωπεί άνω των 120 τίτλους έντυπων και ηλεκτρονικών εκδόσεων και συνεργάζεται μεταξύ άλλων με άνω των 40 Κυπρίων δημιουργών, τα έργα των οποίων κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά, στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ενώ υποστηρίζονται διεθνώς μέσα από τον διαδικτυακό κόμβο www.cultural-association.org.

Φέτος, ο ετήσιος θεσμός πολιτισμού του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Επιτρόπου Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδος – Τομέας Μακεδονίας Θράκης, του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης.

Το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου στήριξαν οι φορείς – εταιρίες : Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής, NETInfo, λεμονής Modern Bakery, Hellas Sat, Μασούτης, ZoomSerie Confectionery – Ντασιός Α.Ε., Οινοποιείο ΚΕΧΡΗΣ, LiDL, LOGICOM, ΧΕΙΡΟΠΛΑΘΙ, εκδόσεις ΑΡΧΥΤΑΣ.

Μεταξύ των ζωγράφων που συμμετείχαν ξεχώρισαν οι: Zahra Sedghi, Ιωάννης Κοκκάρης, Φανή Μουστακίδου, Χάρης Δημόπουλος, Βασιλική Πεχλίδου. Ανάμεσα στους λογοτέχνες που έλαβαν μέρος με παρουσιάσεις έργων διακρίθηκαν οι: Άννα Τενέζη, Ιωάννης Κοκκάρης, Ελευθέριος Πλουτάρχου, Αντιγόνη Ηλία, Άννα Γκασνάκη, Μαρία Τάνου Ανδρειανού, Πόπη Μαλαχία, Χρήστος Ντικμπασάνης, Θεοδοσία Τουφεξή, Μενέας Αναγιωτός, Σαμπάνης Στέφανος, Μαίριλυν Ζαννέτου, Δημοτζίκη Φωτεινή κ.α.. Παράλληλα, κέντρισαν το ενδιαφέρον οι υψηλού επιπέδου εισηγήσεις και κριτικές προσεγγίσεις των έγκριτων καθηγητών, ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Νίκος Ευθυμίου, Σωτήρης Αργυρού, Δημήτριος Χατζημιχαήλ, Σμαράγδα Φαρίδου, Iren Hovhannisyanm, Χριστίδου Φωτεινή, Δαλακλή Χρυσάνθη, Σαλωνίδης Μιχαήλ, Χατζηλιάδου Αντωνία κ.α..

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε ο 1ος Διαγωνισμός “Express & Impress” του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, που έλαβε χώρα την Παρασκευή 15/12/2023 ως δράση του 6ου Πολιτιστικού Πανοράματος Θεσσαλονίκης. Η Πρόεδρος της Επιτροπής του Διαγωνισμού “Express & Impress”, η εκλεκτή δημοσιογράφος της Θεσσαλονίκης κα Μαρία Αναγνωστίδου – Δόικου (TV 100) απηύθυνε μια ενδιαφέρουσα εισήγηση, με φιλοσοφικές προεκτάσεις, αναφορικά με το σκεπτικό του διαγωνισμού, τη φύση του και το ευρύτερο δημιουργικό περιβάλλον της σύγχρονης εποχής. Τα έγκριτα μέλη της Κριτικής Επιτροπής αποτελούνταν από τους επιστήμονες: Ανδρέας Σταματόπουλος, Ιστορικός, Δημοσιογράφος, Γωγώ Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια Ελληνικής Γλώσσας Α.Π.Θ., Μελίνα Δριτσάκη, Επ. Καθηγήτρια Οικονομικών Επιστημών Παν. Δυτ. Μακεδονίας. Νικητής του διαγωνισμού “Express & Impress” για το 2023 ανακηρύχθηκε ο Ελευθέριος Πλουτάρχου, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, Πρόεδρος της ΕΛΚ.

Η ημέρα των εγκαινίων του “6ου Πολιτιστικού Πανοράματος” του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, 15/12/2023, ολοκληρώθηκε με την πρώτη παρουσίαση της Συναυλίας του ΣΠΕΚ με τίτλο “Μουσικό Ταξίδι από τον Μεσοπόλεμο στη Χρυσή Εποχή”. Ένα μουσικό ταξίδι, μια συγκινησιακή διαδρομή, που μάγεψε το κοινό. Στο πιάνο ο Δρ Θεόδωρος Μπαργιώτας, Ψυχίατρος – Μουσικός – Πιανίστας, στο τσέλο η Δρ Ντίνα Σαρατζή, Καθηγήτρια – Μουσικός, στην Ερμηνεία ο Ιωάννης Ρουκάς ΜΑ, ΜΒΑ, Οικονομολόγος. Η επόμενη μέρα του “6ου Πολιτιστικού Πανοράματος” του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, 16/12/2023, ολοκληρώθηκε με μουσικό αφιέρωμα “Μελοποιημένης Ποίησης” συγγραφέων του ΣΠΕΚ και αξέχαστα τραγούδια του παρελθόντος: πιάνο – φωνή, Σωκράτης Παπαϊωάννου, μπουζούκι, Κωνσταντίνος Βελλιάδης, φωνή, Εύη Κουτσαφτάκη.

Τα εγκαίνια του 6ου Πολιτιστικού Πανοράματος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Εσωτερικών – Μακεδονίας Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Βογιατζής, η Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κα Ευγενία Αλεξανδροπούλου – Αιγυπτιάδου, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη κα Άρτεμις Αγαθοκλέους, ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου Ελευθέριος Πλουτάρχου, η Γεν. Γραμματέας της Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδος κα Σμαράγδα Φαρίδου, Πανεπιστημιακοί, Καθηγητές, Διευθυντές Λυκείων – Γυμνασίων και Δημοτικών Σχολείων, Φοιτητές, Μαθητές, εκπρόσωποι φορέων και κοινοτήτων Κεντρικής Μακεδονίας, συνεργάτες, μέλη, φίλοι και εθελοντές που συνεργάζονται με τον ΣΠΕΚ και στηρίζουν το έργο του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η εισήγηση του Δρος Αντρέα Σταματόπουλου, Ιστορικού – Εθνολόγου, Δημοσιογράφου ΕΣΗΕΜΘ, Επίτιμου Αντιπροέδρου Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, με τίτλο “ΣΠΕΚ 2019-2024”, ένας εύστοχος απολογισμός, μία μνεία για το έργο, τα προγράμματα, τις δράσεις, τις υποδομές του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και του SOLOMOS Web Radio TV.

Η πρόεδρος του ΣΠΕΚ Σίσσυ Σιγιουλτζή- Ρουκά δήλωσε ότι «γιορτάζουμε τούτο τον ετήσιο θεσμό πολιτισμού, με καλό σκοπό, καθώς με το έργο και τις παράλληλες δράσεις του στηρίζουμε την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και προσφέρουμε δώρα πολιτισμού και ανακούφιση στον απόδημο Ελληνισμό, σε συνανθρώπους μας με ειδικές δεξιότητες, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, σε διαμένοντες σε ακριτικές περιοχές, αλλά και στο ευρύτερο κοινό που διψά για γνώση και πνευματική καλλιέργεια».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, τόνισε ότι με τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, αναδεικνύεται και διασφαλίζεται η πολιτιστική κληρονομιά από το παρελθόν, κι από το παρόν στο μέλλον, που έχει εκπαιδευτική, ακαδημαϊκή, αλλά και αναπτυξιακή διάσταση, με υψηλό δείκτη επίδρασης στην οικονομική ζωή. «Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου στηρίζει με το πλούσιο έργο που παράγει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και την πολιτιστική διπλωματία, και εμείς στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, είμαστε δίπλα σε κάθε τέτοια προσπάθεια όπως είναι και ο θεσμός αυτός. Για αυτό θέσαμε υπό την αιγίδα μας στο 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα, που με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του προάγει την οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού και συμβάλλει στη διάδοση και μεταλαμπάδευση του», τόνισε ο Υφυπουργός κ. Στάθης Κωνσταντινίδης.

Στη συνέχεια, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, τόνισε ότι “Τόσο η Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών – ΥΜΑΘ, η Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχουν αγκαλιάσει τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας ΚύπρουΣΠΕΚ, αυτό το διήμερο. Αυτός είναι ο λόγος που και το Γραφείο της Επιτρόπου Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει αγκαλιάσει τις δράσεις του ΣΠΕΚ. Αυτό που έχει να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία και είμαι σίγουρος και η ελληνική είναι μέσω των μνημονίων και των συμφωνιών να δώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο πολιτιστικοί φορείς όπως ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου – ΣΠΕΚ, να αναγάγουν τις δράσεις του πολιτισμού και της παιδείας, τις μεταρρυθμίσεις, να πάμε τον πολιτισμό μας ένα βήμα πιο πέρα».

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου είναι ένας πυρήνας πολιτισμού. Από την ίδρυση του έχει την υποστήριξη στις δράσεις του από το Ελληνικό Κράτος, Γραφείο Πρωθυπουργού, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Παιδείας, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, Περιφέρειες, Δήμοι, καθώς και από το  Κυπριακό Κράτος, τον Επίτροπο Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος στηρίζει τα έργα και τις δράσεις αποδήμων, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, το Υφυπουργείο Τουρισμού, τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, της Κυπριακής Πρεσβείας των Αθηνών, αλλά και του Γενικού Προξενείου της Κύπρου, καθώς όλοι ανεξαιρέτως δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και πολιτιστικής διπλωματίας, τα οποία ενώνουν τους Έλληνες, τους Κύπριους, του Απόδημους, τους Φιλέλληνες του εξωτερικού, τον πολιτισμό μας και την γλώσσας μας, αλλά και τον ευρύτερο πολιτισμό μέσα από συλλογικές δράσεις. Ελλάδα και Κύπρος βγαίνουν μαζί μπροστά ενωμένες.

Ο Κυπριακός πολιτισμός έχει να επιδείξει τεράστιο πλούτο και έργο, με έντονο αποτύπωμα ακόμα και στην σύγχρονη εποχή. Έχει μεγάλη παραγωγή ποιοτικού έργου συγγραφικού, μουσικής, ζωγραφικής και άλλων ειδών τέχνης. Ο Κυπριακός πολιτισμός στηρίζει ευρύτερα και τον Ελληνικό πολιτισμό με τα έργα του. Αυτή η διαχρονική σχέση ποιότητας και ενδυνάμωσης βοηθάει ώστε τα έργα του Ελληνισμού, ενισχυμένα, να ταξιδεύουν μέσα στους αιώνες, να ανθίζουν και να έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι δυο χώρες μέσω των δράσεων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου βγαίνουν μαζί στο εξωτερικό, προχωρούν ενιαία και η γλώσσα και ο πολιτισμός μας ταξιδεύει, αγγίζοντας ευρύτερα πολίτες όλου του κόσμου.

Η βαρυσήμαντη συμβολή της Κύπρου στη στήριξη της ανάπτυξης και της διάδοσης του Ελληνικού Πολιτισμού έχει το αναμενόμενο αντίκρισμα από τον ΣΠΕΚ, ο οποίος κάθε χρόνο στο ετήσιο Πολιτιστικό Πανόραμα βραβεύει έναν Κύπριο λογοτέχνη του απανταχού ελληνισμού, ο οποίος διέπρεψε με το σύνολο του έργου του, αλλά και έναν Κύπριο του ευρύτερου κόσμου, όπου και αν έχει την βάση του, ο οποίος με το έργο του στηρίζει τον πολιτισμό και ευεργετεί τον συνάνθρωπο, την κοινωνία, την φύση. Φέτος βραβεύτηκε ο μεγάλος Κύπριος ποιητής Αντώνης Πιλλάς και ο κορυφαίος καθηγητής – ιατρός Λοΐζος Λοΐζου, δύο εξέχουσες προσωπικότητες.

Ο θεσμός του Πολιτιστικού Πανοράματος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου είναι μια γιορτή των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού και των συναφών επιστημών, που ενώνει Έλληνες, Κύπριους, Απόδημους και Φιλέλληνες του εξωτερικού, και “χτυπά” κάθε Δεκέμβριο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, ενώ κάθε Ιούνιο στην καρδιά της Αθήνας.

Χαιρετισμός Υφυπουργού Εσωτερικών – Μακεδονίας Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη στο 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας – Κύπρου

6o-Politistiko-Panorama

Αξιότιμη Πρόεδρε του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας-Κύπρου, κυρία Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, Κυρίες και κύριοι, με μεγάλη χαρά βρίσκομαι μαζί σας, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, στη γιορτή των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού και των συναφών επιστημών, που ενώνει Ελλαδίτες, Κύπριους, απόδημους και φιλέλληνες του εξωτερικού. Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας-Κύπρου στηρίζει με το πλούσιο έργο που παράγει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και την πολιτιστική διπλωματία, και εμείς στο Υφυπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, είμαστε δίπλα σε κάθε τέτοια προσπάθεια όπως είναι ο θεσμός που διοργανώνετε. Γι’ αυτό θέσαμε υπό την αιγίδα μας το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα του ΣΠΕΚ που με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του προάγει την οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού και συμβάλλει στη διάδοση και μεταλαμπάδευσή του.

Η πολιτιστική κληρονομιά βρίσκεται στο γονιδίωμα του Έθνους μας. Είναι η ταυτότητα, η ιστορία, η ψυχή μας. Οι ρίζες μας, που ανατρέχουν και ανιχνεύονται στα βάθη των αιώνων, προσφέροντας στην ανθρωπότητα εμβληματικά έργα, παγκόσμια σύμβολα αρμονίας και ομορφιάς, αριστουργήματα φιλοσοφίας, μέσα από τα οποία αναδεικνύονται οι διαχρονικές ανθρωπιστικές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

Η ανάδειξη και η διαφύλαξή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν είναι μόνο μια προβολή του παρελθόντος στο παρόν και στο μέλλον, ούτε εξαντλείται στην καταγραφή και διάσωση της. Έχει παιδευτική, ακαδημαϊκή αλλά και αναπτυξιακή διάσταση, με υψηλό μάλιστα δείκτη επίδρασης στην οικονομική ζωή. Στο πλαίσιο αυτό, σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, γιατί με τις εκδηλώσεις επιπέδου που διοργανώνετε συμβάλλετε ουσιαστικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, δε, αναδεικνύετε τον στενό συγγενικό δεσμό της ελλαδίτικης και της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ελλάδα και Κύπρος, αποτελούν σταυροδρόμι πολιτισμών, αξιών και ιδεών, που εμπότισαν και ενέπνευσαν σχεδόν κάθε μεγάλο πνευματικό κίνημα στην οικουμένη. Όμως, η βαριά μας παρακαταθήκη σημαίνει και ευθύνη όχι μόνο για την προστασία και προβολή, αλλά και για την παραγωγή πολιτισμού. Το στόχο αυτόν υπηρετεί το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη με την Κύπρια ομόλογό της Λίνα Κασσιανίδου, για τη χρονική περίοδο 2024-2028. Σε αυτό αντανακλάται και προάγεται η εποικοδομητική συνεργασία και ανταλλαγή πρακτικών σε διάφορους τομείς της πολιτιστικής ατζέντας όπως είναι ο εκσυγχρονισμός και η οργάνωση των μουσείων, οι συμπαραγωγές παραστάσεων, οι διοργανώσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η προώθηση πολιτιστικών αγαθών και άλλα πολλά.

Δεν βρίσκω άλλα καλύτερα λόγια που να περιγράφουν την αξία και τη σημασία της παράδοσής μας, από εκείνα που χρησιμοποίησε ο Γιώργος Σεφέρης όταν παρελάμβανε πριν από 60 χρόνια το Νόμπελ Λογοτεχνίας από τη Σουηδική ακαδημία: “Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχθηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα. Άλλο χαρακτηριστικό αυτής της παράδοσης είναι η αγάπη της για την ανθρωπιά, κανόνας της είναι η δικαιοσύνη…”.

Συνεπώς, με αγάπη και ανθρωπιά πρέπει να περιβάλλουμε αυτό το αγαθό, που αδιάλειπτα παραδίδουμε ως ιερή σκυτάλη η μια γενιά στην άλλη. Αυτό ακριβώς, δηλαδή, που κάνετε και εσείς. Σας ευχαριστώ.»

Απόσπασμα Χαιρετισμού Γενικού Προξένου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνου Πολυκάρπου, στο 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Γενικός Πρόξενος Κύπρου Κωνσταντίνος Πολυκάρπου

Τόσο η Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, η Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχουν αγκαλιάσει τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του ΣΠΕΚ, αυτό το διήμερο. Αυτός είναι ο λόγος που και το Γραφείο της Επιτρόπου Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει αγκαλιάσει τις δράσεις του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου – ΣΠΕΚ. Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντινίδης έκανε αναφορά στο μνημόνιο που έχει υπογραφεί πρόσφατα από τις δυο χώρες. Αυτό το μνημόνιο καλύπτει ένα μνημόνιο που είχε υπογραφεί πέρσι από τους υπουργούς παιδείας διαφορετικά μεν αλλά στον τομέα της παιδείας και του πολιτισμού δε.

Αυτό που έχει να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία και είμαι σίγουρος και η Ελληνική είναι μέσω των μνημονίων και των συμφωνιών να δώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο πολιτιστικοί φορείς όπως ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, να αναγάγουν τις δράσεις του πολιτισμού και της παιδείας, τις μεταρρυθμίσεις, να πάμε τον πολιτισμό μας ένα βήμα πιο πέρα. Η γραμμή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πως θέλει να συσφίξουν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας Κύπρου, που είναι πολυεπίπεδες όσο γίνεται περισσότερο σε όλους τους τομείς. Στις αρμοδιότητές της Πρεσβείας της Κύπρου και του Γενικού Προξενείου είναι η σύσφιξη των σχέσεων και μέσω των αρκετών Κυπρίων που μένουν στην Ελλάδα. Είναι τιμή και ευθύνη η σύσφιξη των σχέσεων. Είναι ο μοναδικός τρόπος να κρατήσουμε την μνήμη ζωντανή και να βάλουμε τα θεμέλια για το μέλλον.

6o-Politistiko-Panorama-Xorigoi
6o-Politistiko-Panorama
6o-Politistiko-Panorama

Ακολουθούν Βίντεο Ομιλιών και Αφιερώματα

"The trailer" | 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα ΣΠΕΚ 15-16/12/2023

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Υφυπουργός Εσωτερικών, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης

Γενικός Πρόξενος Κύπρου, Κωνσταντίνος Πολυκάρπου

Πρόεδρος Ο.Μ.Μ.Θ. Ευγενία Αλεξανδροπούλου - Αιγυπτιάδου

Ανδρέας Σταματόπουλος, Επίτιμος Αντιπρόεδρος ΣΠΕΚ

Μαρία Αναγνωστίδου - Δόικου, Δημοσιογράφος

Άρτεμις Αγαθοκλέους, Δημοτική Σύμβουλος

Άννα Τενέζη, Φιλόλογος - Συγγραφέας

Ιωάννης Κοκκάρης, Ζωγράφος - Ποιητής

Ελευθέριος Πλουτάρχου, Πρόεδρος ΕΛΚ - Συγγραφέας

Αντιγόνη Ηλία, Ποιήτρια

Πόπη Μαλαχία, Διατροφολόγος - Συγγραφέας

Μαρία Τάνου - Ανδρειανού, Συγγραφέας

Άννα Γκασνάκη, Ποιήτρια - Συγγραφέας

Ντικμπασάνης Χρήστος, Θεολόγος - Ποιητής

Αργυρού Σωτήρης, Φιλόλογος, κριτική έργου Ιωσήφ Ιωσηφίδη

Δαλακλή, Σαλωνίδης, Χατζημιχαήλ, Χατζηλιάδου, Φαρίδου

Τουφεξή, Σαμπάνης, Αναγιωτός, Ζαννέτου, Δημοτζίκη

Sedghi, Κοκκάρης, Δημόπουλος, Μουστακίδου, Πεχλίδου, Χειροπλάθι, Κουκλά

Νίκος Ευθυμίου, Φιλόλογος, παρουσίαση

Δημήτριος Χατζημιχαήλ, Φιλόλογος, παρουσίαση

Σμαράγδα Φαρίδου, Φιλόλογος, παρουσίαση

Άννα Τενέζη, λογοτεχνική παρουσίαση

Ιωάννης Κοκκάρης, ποιητική ανάλυση

Αντιγόνη Ηλία, ποιητική ανάγνωση

Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, Πρόξενος Κύπρου, "Η τραγωδία των Τεμπών"

"Χαρά μου", Ι. Ρουκάς, Θ. Μπαργιώτας, Ν. Σαρατζή

"Ας ερχόσουν για λίγο" Ι. Ρουκάς, Θ. Μπαργιώτας, Ν. Σαρατζή

"Ποιος το ξέρει;" Ι. Ρουκάς, Θ. Μπαργιώτας, Ν. Σαρατζή

"Δυο μαύρα μάτια" | Ι. Ρουκάς, Θ. Μπαργιώτας, Ν. Σαρατζή

Εισαγωγικό Βίντεο "6ο Πολιτιστικό Πανόραμα" ΣΠΕΚ

TV 100 "DE PROFUNDIS" Σίσσυ Σιγιουλτζή - Ρουκά

DION TV Συνέντευξη Σίσσυ Σιγιουλτζή - Ρουκά

FLASH 99,4 Συνέντευξη Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά