ΜικροΑπολογισμός

Ο ΜικροΑπολογισμός του Δρα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη στη Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά

1η Ερώτηση: Υπάρχει κάποιο γεγονός (ευχάριστο ή όχι ) που θυμάστε έντονα; Σας επηρέασε, σας προβλημάτισε, σας άλλαξε τις αναζητήσεις, σας ενέπνευσε για δημιουργία και κέρδος;

Ι.Σ.Ι.: Υπάρχουν αρκετά, στην παιδική και εφηβική ηλικία μου, όταν έζησα στιγμές της Τέχνης και των Γραμμάτων. Μικρούλης θαύμαζα τον θείο μου τον ζωγράφο και ως μαθητής άρχισα να ζωγραφίζω με κάρβουνο μορφές (σήμερα είμαι συλλέκτης έργων τέχνης). Εντεκάχρονος, με άλλα τρεις μαθητές, παίξαμε στην τηλεόραση της Κύπρου  τραγούδια με φυσαρμόνικα. Έκτοτε ζω τη μουσική (έγινα μπάσος στη Λυρική Σκηνή Κύπρου). Δεκαπεντάχρονος έστελνα ποιήματά μου – όπως κι άλλοι νέοι – στο ΡΙΚ  (Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου) που μεταδίδονταν και εκδόθηκαν σε Ανθολογία Νέων Λογοτεχνών (σήμερα έχω 8 ποιητικές συλλογές κι ανθολόγησα Νομπελίστες ποιητές) Η ανάγνωση με βοήθησε να ομιλώ με κορυφαίους. Όταν ο Σεφέρης πήρε το Βραβείο Νόμπελ (1963), ως αναγνώστης Βιβλιοθήκης, τον ανέγνωσα και κέρδισα πολλά. Αγαπώ τους σοφούς. Ως φοιτητής στην Ελλάδα ήμουν μέλος σε φιλοσοφική ομάδα. Έτσι, δεν είναι τυχαίο που στα έργα μου εισέρχονται αθόρυβα η φιλοσοφία και η τέχνη.

2η Ερώτηση: Υπάρχει κάποιο έργο σας, λογοτεχνικό ή καλλιτεχνικό ή επιστημονικό που θα το κάνατε διαφορετικά ή καθόλου; Γιατί; Αν όχι, απαντήστε μονολεκτικά;

Ι.Σ.Ι.: Τα 2 επιστημονικά βιβλία μου (2010),‘Ομοσπονδία της Κύπρου’ και ‘Ενεργειακός Σχεδιασμός 2010-30 & Γεωπολιτική’, προτείνουν λύσεις σε προβλήματα της Κύπρου. Άλλα έγιναν, π.χ. οι γεωπολιτικές συμμαχίες για ασφάλεια έναντι του ισχυρού εχθρού,  μα όσα έγραψα για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου θα αργήσουν ή δεν θα γίνουν. Η Ε.Ε. βοηθά, έχει αρχές, όμως η αλληλεγγύη της χωλαίνει μπροστά σε συμφέροντα. Στην ποίηση άργησα να εκδώσω έργο. Ίσως την άφηνα να μεστώσει, ν’  αγγίξει βαθιά το αύριο, τον άνθρωπο. Τα ποιήματα ρέουν στον Χρόνο, αλλάζουν μέσα, μα όχι ουσία.

3η Ερώτηση: Τί αναζητάτε ακόμη στην ζωή σας και τη λογοτεχνική/ καλλιτεχνική/ επιστημονική/ επαγγελματική σας πορεία; Υπάρχουν συγκεκριμένες ανησυχίες;

Ι.Σ.Ι.: Αναζητώ να ολοκληρωθώ ως άνθρωπος. Να δρω για το σύνολο· για το άτομο μου, μόνο όσο χρειάζεται. Να θεωρώ ως περιουσία την Ουσία. Ανησυχώ να μάθω τον εαυτό μου, την αλήθεια, το Κάλλος, την Αγάπη, να στηρίξω τον Πολιτισμό Ελλάδας Κύπρου – η Κιβωτός που μας έσωσε από Κατακλυσμούς ανά τους αιώνας. Ανησυχώ να δώσω έργα στους νέους, που ν’ αντέχουν στον χρόνο – στίχο, επιστήμη, φιλοσοφία.

4η Ερώτηση: Τί σημαίνει για σας «καλή υστεροφημία»; Τί να θυμάται ο κόσμος για σας;

Ι.Σ.Ι.: Οδηγός μου ο απολογισμός του Απ. Παύλου που είπε: «έργον εποίησον τίμιον, τον αγώνα τον καλόν ηγώνισμαι, τον δρόμον τετέλεκα, την πίστιν τετήρηκα». Θέλω να πουν ότι έβαλα σεμνά ένα λιθαράκι στον οικουμενικό Πολιτισμό, στην Επιστήμη, ότι εφάρμοσα τις ρήσεις των αρχαίων – που με δίδαξε από παιδί ο πατέρας μου Σολωμός.

Στη φωτογραφία η Ομάδα φιλοσοφίας της Pax Romana (1971-73) στην Αθήνα, με διδάσκαλο τον φιλόσοφο καθολικό ιερέα Σωτήρη Μαυροφίδη (με πίπα). Ο Ι.Σ.Ι. 4ος από αριστερά.

Συνοπτικό Βιογραφικό Σημείωμα του δρα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη

Γεννήθηκε στη Λάρνακα (1948) και είναι Μαθηματικός (Παν.Αθηνών) Οικονομολόγος (Οικον.Παν.Αθηνών) και Αριστοβάθμιος Διδάκτωρ Στατιστικής Οικονομικών (Παν.Αθηνών). Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου/ ΕΛΚ (2019- ) και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ ΣΠΕΚ (2019- ). Υπηρέτησε στη Λαϊκή Τράπεζα ως Διευθυντής Τμημάτων, Βοηθός Γεν. Διευθυντή και Δ/ντής του Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Κέντρο της. Δίδαξε σε Πανεπιστήμια Κύπρου, υπήρξε Μέλος της ΑΑΠ (Διοικητικό-Οικονομικό Δικαστήριο). Έγραψε άρθρα και βιβλία για Οικονομία, Ενέργεια, Ε.Ε., Ομοσπονδία, Στατιστική.

Συνέγραψε διηγήματα, θεατρικά έργα, κριτική θεάτρου, δοκίμια/ μελέτες για ποίηση, ένα σύγγραμμα φιλοσοφίας (Ζήνων ο Κιτιεύς). Εξέδωσε άνω των δέκα ποιητικές συλλογές. Ποιήματα του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, δημοσιεύθηκαν σε Ανθολογίες Ε.Ε. Ελλάδας, ΗΠΑ, Γαλλίας, σε Περιοδικά Λογοτεχνίας ενώ ορισμένα μελοποιήθηκαν. Εκπροσώπησε την ΕΛΚ/ Κύπρο σε Συνέδρια σε Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα. Μετέφρασε κι εξέδωσε Ανθολογία για ΤΚ ποιητές, για Νομπελίστες και μείζονες ποιητές. Το 2007 τιμήθηκε με τη Διάκριση «Best Poems, Best Poets» από το ‘The International Library of Poetry’. Το 2014 η Διεθνής Ακαδημία ARTS-SCIENCE-LETTRES τον βράβευσε με το Επίχρυσο Μετάλλιο για τη συμβολή του στην Ποίηση/ Λογοτεχνία και στην Επιστήμη της Ε.Ε. Το 2019 πήρε το Μέγα Βραβείο ‘GRANDS PRIX’ από τον Γαλλικό Οργανισμό Ποίησης APPEL για ποιήματά του μεταφρασμένα στη Γαλλική.

• Για περισσότερα πάνω στην εργοβιογραφία του Ι.Σ.Ιωσηφίδη δείτε τη Στήλη ‘Πορτρέτα’ του διεθνούς Ιστότοπου του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ΣΠΕΚ, συγκεκριμένα τη

Η παρούσα συνέντευξη δόθηκε στη Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά,

Πρόεδρο του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ,