Ένας Συγγραφέας στην Τάξη μου

2023 “Ένας Συγγραφέας στην Τάξη μου” 40ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

40ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ένας συγγραφέας στην τάξη μου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου στηρίζει τη φιλαναγνωσία μέσα από τις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις του, οι οποίες προσφέρονται ελεύθερα και δωρεάν προς ανάγνωση, μελέτη και αξιοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνει σε ετήσια βάση τη δράση “Ένας Συγγραφέας στην Τάξη μου”, που περιλαμβάνει επισκέψεις συγγραφέων του ΣΠΕΚ, με φυσική παρουσία, αλλά και εξ αποστάσεως, σε σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και του εξωτερικού. Η φιλαναγνωσία είναι ιδιαίτερα σημαντική για παιδιά και νέους, καθώς αποτελεί βασικό μέσο για την ανάπτυξη και την εκπαίδευσή τους. Βοηθά στην εξέλιξη των γλωσσικών δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του λεξιλογίου, της γραμματικής και της σύνταξης. Προωθεί την κριτική σκέψη και τη φαντασία των παιδιών και των νέων, ενθαρρύνοντας τους να σκεφτούν εκτός των συνηθισμένων πλαισίων. Βοηθά στην κατανόηση των συναισθημάτων και των εμπειριών, προάγοντας την κοινωνική ανάπτυξη και τη συναισθηματική νοημοσύνη. Ενθαρρύνει την εξερεύνηση και μάθηση, καθώς τα παιδιά και οι νέοι ανακαλύπτουν νέες ιδέες και κόσμους μέσα από τα βιβλία. Λειτουργεί ως μέσο αντιμετώπισης του στρες και της ανησυχίας, προσφέροντας απόδραση και ψυχική ανακούφιση. Η αγάπη για το ποιοτικό βιβλίο συμβάλλει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των παιδιών και των νέων, ενισχύοντας τις γνωστικές, κοινωνικές και συναισθηματικές τους δεξιότητες.

Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ και Στ’ τάξης του 40ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκη – Ιωαννίδειο, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους συγγραφείς – εκπαιδευτικούς του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, κα Μαρία Τάνου-Ανδρειανού, παιδαγωγό – συγγραφέα και την κα Καλλιόπη Μαλαχία – Διακαναστάση, διατροφολόγο. Η δράση στοχεύει στην καλλιέργεια και την προώθηση της φιλαναγνωσίας, και εντάσσεται στο πρόγραμμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας-Κύπρου | ΣΠΕΚΈνας συγγραφέας στην τάξη μου”. Παράλληλα, η επίσκεψη των συγγραφέων έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν για την αξία των ανθρωπιστικών αρχών της αγάπης, της φιλίας, της ειρήνης, της ανεκτικότητας, και της αλληλεγγύης, μέσα από τη συμμετοχή τους σε βιωματικές δραστηριότητες. Επιπρόσθετα, οι συγγραφείς δώρισαν βιβλία στο σχολείο, τονίζοντας ότι η λογοτεχνία μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και να συμπονέσουμε τις εμπειρίες και τις συναισθηματικές καταστάσεις συνανθρώπων μας. Στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το παρόν άρθρο εικονίζονται η Διευθύντρια του 40ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης κα Δαλακλή Χρύσα, ο Οικονομικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κ. Ιωάννης Ρουκάς, οι συγγραφείς του ΣΠΕΚ, η δασκάλα της Ε’ τάξης κα Χατζητσακίρογλου Μαρία, οι συγγραφείς και οι μαθητές του σχολείου.

Η συγγραφέας Μαρία Τάνου – Ανδρειανού μίλησε για παιδικά βιβλία αφύπνισης για τη φιλία, την αγάπη, τη στοργή, τη φροντίδα, την οικογένεια, τις ανθρώπινες σχέσεις, την ισότητα, τη συμπερίληψη, την ενσυναίσθηση, την αγάπη για τη φύση, το περιβάλλον, τον πλανήτη, την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης κ.α. Δώρισε βιβλία στα παιδιά και μίλησε για αυτά με κεντρικό θέμα «Η συμβολή του βιβλίου στον ψυχικό κόσμο των παιδιών». Η επιστήμων, συγγραφέας Καλλιόπη Μαλαχία-Διακαναστάση μίλησε για το ηλεκτρονικό της βιβλίο eBook με τίτλο “Ο Μιχαλάκης και το ταξίδι στις τροφές”, που διατίθεται ελεύθερα – δωρεάν προς ανάγνωση διαδικτυακά και δώρισε βιβλία για την αγωγή της υγείας. Με μηχάνημα προβολής παρουσίασε το έργο της στα παιδιά και θετικά τα κινητοποίησε ώστε να βάλουν τη σωστή διατροφή στη ζωή τους. Ενέπνευσε τα παιδιά με κεντρικό άξονα το θέμα “Η Παιδεία είναι Δύναμη που Καλλιεργεί την Ψυχή”.

Φωτογραφίες από τη Δράση

Τα οφέλη του ποιοτικού βιβλίου είναι πολλά και ποικίλα. Τα ώριμα βιβλία παρέχουν γνώσεις και πληροφορίες σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από ιστορία και φιλοσοφία μέχρι επιστήμη και τεχνολογία. Η ανάγνωση καλών βιβλίων βελτιώνει το λεξιλόγιο και ενισχύει τις δεξιότητες γραφής, καθώς οι συγγραφείς χρησιμοποιούν ποικίλες λέξεις και γραφικές περιγραφές. Τα βιβλία μπορούν να ενθαρρύνουν την κριτική σκέψη, την ανάλυση και την κατανόηση των πολυπλοκοτήτων του κόσμου γύρω μας. Η ανάγνωση ποιοτικών βιβλίων μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία, να μειώσει το άγχος και το στρες, καθώς και να προσφέρει ψυχολογική απόδραση. Ορισμένα βιβλία μπορούν να εμπνεύσουν τον αναγνώστη να επιδιώξει τους στόχους του, να αναζητήσει νέες εμπειρίες ή να διερευνήσει νέες ιδέες. Τα ποιοτικά βιβλία προσφέρουν ψυχαγωγία και απόλαυση μέσω των ιστοριών τους, των χαρακτήρων και των συναισθημάτων που προκαλούν. Η ανάγνωση είναι μια διαχρονική δραστηριότητα που εμπλουτίζει τη ζωή των ανθρώπων σε πολλά επίπεδα και αξίζει να ενθαρρύνεται και να υποστηρίζεται σε κάθε ηλικία και στάδιο της ζωής.