Βραβεύσεις

Βραβείο Λογοτέχνη ΣΠΕΚ 2020 Τίτος Πατρίκιος, Ανδρέας Ονουφρίου

Το Σάββατο, 19 Δεκέμβρη, ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) διοργάνωσε την Τελετή απονομής του ‘Βραβείου Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του’/ ΒΛΣΕ σε δύο κορυφαίους Λογοτέχνες, με τον καινοτόμο τρόπο της ψηφιακής τηλε-Τελετής. Τίμησε δύο ανθρώπους των Γραμμάτων, που με το έργο τους έθεσαν τη δική τους σφραγίδα στη Λογοτεχνία τού απανταχού Ελληνισμού μα και της Ευρώπης και προσέφεραν ισχυρό πρότυπο στους νέους λογοτέχνες να γράφουν έργα αξίας και διαχρονίας, αντί ‘περιστασιακά’.

Η αυτόνομη Κριτική Επιτροπή/ Κ.Ε. του Θεσμού του ΣΠΕΚ βράβευσε α) τον Έλληνα ποιητή και δοκιμιογράφο Τίτο Πατρίκιο και β) τον Κύπριο διηγηματογράφο και μυθιστοριογράφο Ανδρέα Ονουφρίου. Πέρσι βράβευσε α) την εκλεκτή Ελληνίδα ποιήτρια και δοκιμιογράφο Μαρία Κέντρου Αγαθοπούλου και β) τον Κύπριο ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη, αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και σήμερα Μέλος της αντίστοιχης Ακαδημίας Κύπρου.

Α. Ο Τίτος Πατρίκιος ανήκει σε μια γενιά ποιητών που βίωσε τα συγκλονιστικά γεγονότα του 20ου αιώνα – από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ως τις αβέβαιες ισορροπίες του σήμερα. Ποιητής βαθύτατα πολιτικός, ερωτικός, υπαρξιακός, ανθρώπινος. Μια ευαίσθητη φωνή και συνείδηση, ένας πραγματικός αγωνιστής της ζωής και της τέχνης. Η ποίησή του συνάδει με τη ζωή του και τη στάση του απέναντι στον συνάνθρωπο. Οι αλλεπάλληλες περιπέτειες στη ζωή του, τον ενέπνεαν αντί να τον τσάκιζαν. Ακόμη έχει δίψα να διακτινίζει τον στίχο του στους νέους και να τους δείχνει δρόμους με φως ελπίδας. Έτσι στα 92 χρόνια του θρέφει φρέσκες ιδέες και συντηρεί νεανικό σφρίγος.

Β. Ο Ανδρέας Ονουφρίου έχει μια μεστή, έντονη, ποιοτική παρουσία στα λογοτεχνικά δρώμενα της Κύπρου. Για μισό αιώνα συγγράφει αδιάλειπτα και έχει πλούσια εσοδεία διηγημάτων και μυθιστορημάτων για το δράμα της Κύπρου, για την απελευθέρωση και δικαίωση, μα και για τον άνθρωπο μέσα στις κακουχίες της ζωής, που μάχεται για αξίες ανάμεσα στο καλό και στο κακό, για να σωθεί και να λυτρωθεί, πρώτα εσωτερικά.

Η Κριτική Επιτροπή/ Κ.Ε. δεν δυσκολεύτηκε να βραβεύσει παμψηφεί τους δύο. Αυτό που δεν βαθμολόγησε αλλά επαινείται πρόσθετα είναι το ύψος του Ανθρωπισμού τους και της αισιόδοξης πίστης στην ίδια τη Ζωή, παρά τα δεινά που οι δύο έχουν υποστεί. Τα έργα τους είναι φάροι φωτεινοί για τους αναγνώστες. Το έργο τους, όπως έκρινε η Επιτροπή, συνεχώς και πιο πολύ θα δικαιώνεται και θα βοηθά τον απομονωμένο άνθρωπο να βγει έξω να δηλώσει παρών στη ζωή και στους αγώνες για κάθε καλό.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος:
Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, πρώην Καθηγητής ΑΕΙ Κύπρου.

Αντιπρόεδρος:
Δρ Ζωή Σαμαρά, Ομότιμη Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου στο ΑΠΘ., ποιήτρια, δοκιμιογράφος, κριτικός.

Μέλη της Επιτροπής

• Δρ Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • Δρ Δημήτρης Φίλιας, Καθηγητής Λογοτεχνικής Μετάφρασης στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
  • Δρ Λουίζα Χριστοδουλίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Κύπρου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
  • Δρ Καλλιόπη Εξάρχου, Αναπλ. Καθηγήτρια Θεατρολογίας Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο ΑΠΘ, ποιήτρια.
  • Δρ Λεωνίδας Γαλάζης, Επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, Πρόεδρος Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής.
  • Δρ Αγάθη Γεωργιάδου, Επίτ. Σχολική Σύμβουλος, φιλόλογος, δοκιμιογράφος, κριτικός.

Σύμβουλος Επιτροπής – Συντονισμός Τελετής: Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, φιλόλογος – λογοτέχνης – παραγωγός προγραμμάτων για τον πολιτισμό.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον διεθνούς φήμης Κύπριο γλύπτη, Φίλιππο Γιαπάνη, που φιλοτέχνησε τα αγαλματίδα, που συνοδεύουν το Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του για το 2020 από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ.

Δείτε εδώ το βίντεο της Τελετής Βράβευσης:

Το e-book της εκδήλωσης Βραβείο Λογοτέχνη 2020,
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου