Παρουσιάσεις Βιβλίων

Παρουσίαση Ποιητικής Συλλογής «Οσία» της λογοτέχνιδας Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ και η Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α. γιόρτασαν την Ημέρα των Γραμμάτων με την ψηφιακή παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά με τίτλο «Οσία», την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 21:00, που προβλήθηκε ζωντανά, ταυτόχρονα, μέσα από τη σελίδα Facebook και το κανάλι YouTube του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου /ΣΠΕΚ και τις εκδόσεις Αρχύτας.

Συμμετείχαν οι ακόλουθοι εκλεκτοί επιστήμονες και συγγραφείς, μέλη του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου:

Ζωή Σαμαρά, Ομότιμη Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου Α.Π.Θ., Ιδρυτικό και Επίτιμο Μέλος του Συνδέσμους Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ.

Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Μαθηματικός, Οικονομολόγος, Συγγραφέας, Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, Ιδρυτής και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμους Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ.

Δρ Κώστας Κατσώνης, Φιλόλογος, Συγγραφέας, Κριτικός, Πρόεδρος Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας, Αντιπρόεδρος ΦΙ.ΛΟ.ΠΟΛ., Επίτιμο Μέλος του Συνδέσμους Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ.

Δρ Τίτος Χριστοφίδης, Οφθαλμίατρος, Συγγραφέας, π. Υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας, Επίτιμο Μέλος του Συνδέσμους Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ.

Σίλια Χριστοδούλου, Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια, Συγγραφέας, Ανταποκρίτρια – Σύμβουλος και Μέλος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Φιλόλογος, Λογοτέχνιδα, Παραγωγός Προγραμμάτων για τον Πολιτισμό, Ιδρύτρια και Πρόεδρος του ΣΠΕΚ.

Ακολουθεί το Βίντεο της Παρουσίασης:

Περιγραφή του βιβλίου από τη συγγραφέα Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά:

“Η Ποιητική Συλλογή “Οσία” είναι αφιερωμένη στις ποιήτριες που αναψηλαφούν συνεχώς τις αιώνιες αξίες, τις μεταφυσικές συνισταμένες τους, τις προοπτικές τους και την περιρρέουσα πραγματικότητα. Στις οσίες που ασκητεύουν στον κόσμο της ποίησης, που γράφουν για να κατανοήσουν πρωτίστως τον εαυτό τους, τον ρόλο τους στη ζωή, την ίδια τη ζωή, τα πράγματα, τον περιβάλλοντα κόσμο και χώρο, και να τα ερμηνεύσουν μέσω της ποίησης. Τρόπος ζωής η ποίηση, στο αέναο χθες, στο παντοτινό σήμερα, στο αιώνιο αύριο.

Στη μνήμη της γιαγιάς μου, μητέρας του πατέρα μου, που φέρω το όνομά της… Οσία Αϊβάτογλου του Ηλία και της Δέσποινας, γεννηθείσα το 1924 στην Κωνσταντινούπολη, σύζυγο του Φωτίου Σιγιουλτζή του Κωνσταντίνου και της Κυριακής, γεννηθέντα το 1920 στην Αδριανούπολη. Έφυγαν νωρίς…”

«Οσία. Στην αρχαία ελληνική το επίθετο «όσιος» σημαίνει αυτός που είναι αφιερωμένος στον Θεό. Πιο συγκεκριμένα στην Ορθόδοξη Εκκλησία εννοούμε εκείνους τους μοναχούς και τις μοναχές οι οποίοι ηθελημένα αρνήθηκαν κάθε κοσμική απόλαυση και αφοσιώθηκαν ψυχή και σώματι στον Θεό. Το Ορθόδοξο αγιολόγιο της Εκκλησίας με τον όρο «Όσιοι» δεν κάνει κάποια διάκριση μεταξύ της αξίας (δεν μπορεί κάποιος να είναι περισσότερο ή λιγότερο άγιος) των Αγίων αλλά δείχνει ότι οι συγκεκριμένοι Άγιοι ήταν μοναχοί ή ασκητές.

Μήπως το ίδιο ασκητική δεν είναι κι η ζωή του αφοσιωμένου τεχνίτη, ποιητή, που με την τέχνη του λόγου και της γραφής του, αυτήν την συμμετρική ευφωνία, χαρίζει αισθητική απόλαυση και τέρπει την αίσθηση της ακοής; Ως ένας άλλος μοναχός, ταγμένος στην καλλιτεχνική αρμονία του ανεξήγητου, δημιουργεί εικόνες και νοήματα με «ποιόν» και αγωνίζεται με το καλό να δαμάσει τις φωνές, να τιθασεύσει τις σκιές που κλυδωνίζουν τον σωρό του. Νεκρός παλεύει να δώσει μήνυμα ποιότητας και αισθαντική μουσική στις σκέψεις… και σαν αυτές ζωντανέψουν και γίνουν στίχοι και στροφές… Ω! Αλίμονο! Ο άνθρωπος πεθαίνει μια για πάντα… Αιώνια ζει ο άριστος των ποιητών για να δημιουργεί. Κι έκτοτε η κάθε ανάσταση, ευλογημένη!»

Έγραψαν για το βιβλίο:

  • Η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά είναι µια σύγχρονη ποιήτρια που ελκύει µε τη δύναµη των συναισθηµάτων και των ονειρικών εικόνων. Είναι ποιήτρια του µαγικού ρεαλισµού”.
    Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.
  • «Σε συνεπαίρνει, σε απορροφά, σε οδηγεί σε δρόµους ονειρικούς, γεµάτους ανθρώπινους χαρακτήρες… βιβλίο – έκπληξη, “ενσάρκωση της ψυχής του πνεύµατός της”… γεµάτα λυρισµό, αισθησιασµό, αλλά και απλότητα για “ν’ αφήσει πίσω της ένα χνάρι… γι’ αυτούς που θα ‘ρθουν”…έχει µέσα της το συγγραφικό “δαιµόνιο”.»
    Φώτης Σιούµπουρας, ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ.
  • «Ένα ταξίδι στο όνειρο.»
    Ραλλιώ Λεπίδου, KA-BUSINESS

«Οσία»
Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά
Σειρά Έργων Ποίησης ΣΠΕΚ
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
www.cultural-association.org
Εκδόσεις ΑΡΧΥΤΑΣ – Έκδοση 2020
Αριθμός Σελίδων: 108,
Διάσταση: 14Χ20,5
ISBN 978-618-5410-41-4
www.arxutas.gr
Τηλέφωνο Παραγγελιών: 210 360 53 05.